1000e wedstrijd is 1000e wedstrijd, en niet 997e

Voetbal Robert Jan van der Horst

Is het een halszaak? Nee, dat niet. Maar de cijfers moeten nu eenmaal wel kloppen. Zeker voor statistici. Niet voor niets werkte Hubert Buter ooit mee aan een rubriek voor supportersvereniging True Support onder de noemer ‘harde feiten en duidelijke cijfers’.

Waar draait het nu eigenlijk om? Welnu, om de 1000e competitiewedstrijd sinds de invoering van het betaald voetbal in stadion

De Utrechtse Sportkrant, editie 4 2016
De Utrechtse Sportkrant, editie 4 2016

Galgenwaard. Volgens FC Utrecht zou die mijlpaal al zijn bereikt op 15 oktober 2016, de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Er is bij stilgestaan door de club zelf, maar ook weer niet uitbundig. En het ‘heuglijke feit’ werd ’s avonds aangestipt bij de samenvatting  van Studio Sport. Dagblad UN/AD gooide er een heuse graphic tegenaan. ‘Maar ik wist al direct dat het niet goed was’, verzekert Buter. ‘Ik heb vlak voor die wedstrijd nog mijn cijfers zitten bijwerken en dat zou me direct zijn opgevallen.’

Ook onze medewerker en cijferaar Ton de Ruiter, voormalig chef sport van het zelfstandige Utrechts Nieuwsblad (UN), wist het. Vertrouwend op zijn cijfers bracht de Utrechtse Sportkrant het verhaal op 21 oktober. ‘Te vroeg feestje in Galgenwaard: pas 997’, kopten we op de voorpagina van uitgave 4.

De vermoedelijke oorzaak van de misrekening: weer andere statistici hadden over het hoofd gezien dat FC Utrecht direct na de thuiswedstrijd tegen PSV, toen supporters op 20 april 1981 spontaan en vroegtijdig de sloop van het stadion ter hand namen, de resterende drie duels in Arnhem afwerkte. De besturen van FC Groningen, NEC en AZ ’67 werden in het vervolg van het seizoen 1980/1981 door voorzitter Kees Werkhoven op Nieuw Monnikenhuizen, de thuisbasis van Vitesse, ontvangen.

Maar het waren niet alleen de twee bovengenoemde cijferaars, die een band met FC Utrecht hadden en hebben, die tot de conclusie kwamen dat het rekenwerk van de club niet juist was. Behalve De Ruiter en Buter ontging tevens voormalig FC Utrecht-archivaris Remco Neu dit Arnhemse hiaat in de Utrechtse voetbalhistorie niet. ‘Ook ik wist direct dat het niet klopte. Al is het begrip competitiewedstrijden misschien rekbaar. Wat doen we, statistisch gezien, met de play-offwedstrijden, bijvoorbeeld?’

Terug naar Buter (48), die al vanaf zijn 12e alle krantenknipsels uit de regionale media bewaart. ‘En die van De Telegraaf’, vult hij aan. ‘Mijn vader had daar namelijk een abonnement op.’ Met voormalig secretaris Rob Cnossen van de Supportersvereniging van FC Utrecht was hij destijds een vertrouwd gezicht op de sportredactie van het UN, gevestigd in Houten. ‘Om te bladeren in oude krantenleggers en zo mijn, dan wel ons, archief compleet te maken.’

Cnossen was een zelfverklaard statisticus van FC Utrecht. Datzelfde gold overigens voor zijn voorganger John Lamme die na een onfortuinlijke val in zijn huis in oktober 2014 overleed. Het archief van Lamme, die met een aan Zwitserse precisie grenzende nauwkeurigheid alles op schrift bijhield, is in veilige handen. Dozen vol handgeschreven aantekeningen, statistieken en uitslagen verdwenen achter slot en grendel.

Vlak voor zijn dood werd Lamme nog geïnterviewd namens weekblad Voetbal International door Michel van Egmond, succesvol schrijver van de boeken ‘Kieft’, ‘Gijp’ en ‘De wereld volgens Gijp’. Op 9 april 1996 zat Lamme voor het laatst in Galgenwaard bij het duel met Go Ahead Eagles toen Hans Visser met een vrije trap in blessuretijd FC Utrecht behoedde voor degradatie, laat Lamme vlak voor zijn dood optekenen. Hij stopte vrijwel direct daarna met zijn punctuele werk omdat Lamme geen seizoenkaart (1996/1997) meer kreeg van het bestuur. ‘Dat was een breekpunt voor mij. Ik voelde me te trots om er naar te vragen. Jarenlang had ik me voor niemendal ingezet voor de club, door weer en wind, en nu werd ik voor oud vuil aan de kant gezet. Het was alsof mijn levenswerk aan stukken was gescheurd’, vertrouwde Lamme Van Egmond toe. En net als Lamme, keek ook Cnossen verbitterd terug op zijn periode bij FC Utrecht; het loopt met statistici dus niet altijd goed af.

De actualiteit dan weer: FC Utrecht – Feyenoord van zondag 27 november 2016. De 1000e eredivisiewedstrijd in Stadion Galgenwaard, tenminste dat staat vast voor De Ruiter, Neu en Buter. En zou postuum ook hebben vastgestaan voor Lamme.


Wil je dit artikel nog eens rustig op papier nalezen of delen met collega’s, familie, vrienden, kennissen en buren? Bestel deze editie!