Te vroeg feestje in Galgenwaard: pas 997

Voetbal Ton de Ruiter

Het was afgelopen zaterdag het duizendste eredivisieduel ooit in Galgenwaard, FC Utrecht - Go Ahead Eagles. Althans, volgens de thuisclub en volgens AD Utrechts Nieuwsblad. DOS is 230 keer gastheer, FC Utrecht 770 keer, zo lezen we in een fraaie grafiek in de krant.

Keurig is rekening gehouden met een jaar voetbal op de noodaccommodatie bij de inmiddels verdwenen Veemarkthallen.

Vergeten is echter dat na de sloop van stadion Galgenwaard op 21 april 1981 in de competitie nog drie thuiswedstrijden gespeeld moesten worden. FC Utrecht vindt voor die duels onderdak bij Vitesse in Arnhem.

Op sportpark Nieuw Monnikenhuizen wordt gespeeld tegen FC Groningen, AZ en NEC. 1000 keer Galgenwaard is dus ietsje te vroeg gevierd. FC Utrecht – NEC op 30 oktober is wedstrijd 998 in de Galgenwaard, FC Utrecht – Excelsior nummer 999 en FC Utrecht – Feyenoord op zondag 27 november daadwerkelijk de duizendste.

Het eerste eredivisieduel in de Galgenwaard is op 2 september 1956. Sparta is de tegenstander van DOS en wint met 3-2. Ton van der Linden maakt in de 8e minuut het allereerste doelpunt in de eredivisie.

De aangever is Cor Luiten. De linksbuiten geeft een schitterende pass naar Van der Linden, die zwenkt naar binnen en schiet de bal uit een onmogelijke hoek langs doelman Andries van Dijk.

Sparta is twintig jaar eerder ook van de partij op 21 mei 1936, de dag van de opening van Galgenwaard. ADO is de opponent en ook dan wordt het 2-3 maar dan in Haags voordeel. Vreemd natuurlijk, Sparta – ADO bij de opening van het Utrechtse stadion. Het niet uitgenodigde DOS is dan ook boos. De stad heeft in 1936 geen vertegenwoordiger in de hoogste klasse, vandaar de keuze voor een Rotterdamse en Haagse eerste klasser. Het eerste doelpunt in het stadion wordt gemaakt  door Spartaan Bok de Korver uit een strafschop.

Vanaf 1936 is het stadion, dat 417.000 gulden kost en waar 41.000 werklozen in crisistijd aan mee bouwen, het middelpunt van het Utrechtse voetbal.