17/12/2016: NK IJsklimmen

Overig nieuws Redactie Utrechtse Sportkrant

Voor tweede keer sinds de bouw van de drytoolwand bij Sportcentrum Olympos in Utrecht wordt een heus Nederlands kampioenschap ijsklimmen georganiseerd. Zaterdag 17 december, is om 12.00 uur de kwalificatieronde van het NK, de finale vindt rond 19.00 uur plaats en omstreeks 21.30 uur worden de eerste nationale kampioenen gehuldigd. De entree is gratis.

In maart dit jaar vond het eerste NK IJsklimmen plaats. Er is besloten om het kampioenschap naar het begin van het winterseizoen te verplaatsen waardoor er dit kalenderjaar twee keer een NK wordt gehouden.

Het kampioenschap is een Open NK. Hierdoor kunnen ook buitenlandse ijsklimmers deelnemen en meedingen naar de titel.

Tegen de parkeergarage P+R de Uithof is Kalymnos (nabij Olympos) gebouwd, een klimmuur die enkele maanden in het jaar is voorzien van een ijsklimwand. Hier kun je, ook al zit er geen echt ijs op de wand, met ijsklimuitrusting aan klimmen. Het zogeheten drytoolen.

Koelhuis de Jong in Bunnik heeft voor het NK echter echt ijs geregeld om op te klimmen. Op het Petzl NK IJsklimmen gaan zeven vrouwen en negen mannen, onder wie twee Belgen en een Zweed, alle drie buiten mededinging, met elkaar de strijd aan om de nationale titel. Wie getrakteerd wil worden op een sterk staaltje spierkracht en ijsklimacrobatiek, moet zeker even een kijkje komen nemen.

Voor meer informatie: nkbv.nl/nkijsklimmen.