Twee Nederlandse titels op badmintontoernooi Utrecht

Badminton Redactie

In Utrecht werden op 12 en 13 september individuele en team-AirBadminton wedstrijden gespeeld. Spelers van Team Nederland namen het op tegen andere nationale selecties uit onder meer Frankrijk, Duitsland en België. Op de tweede dag van deze AirBadminton Urban Series 2022 heeft de Nederlandse ploeg twee titels veroverd. Imke van der Aar ging in de sfeervolle AirBadminton Arena op het Jaarbeursplein zelfs met twee prijzen aan de haal.

Centraal in Utrecht werd de BetCity Arena, die eerder nog dienst deed als locatie voor het King & Queen of the Court beachvolleybal toernooi, omgebouwd tot een ware AirBadminton Arena. Tijdens de Urban Series spelen de beste AirBadmintonspelers van Europa tegen elkaar in een individueel toernooi en een teamtoernooi (Nations Cup). Gedurende beide toernooien worden (mixed) dubbels en tripels gespeeld in verschillende formaties.

In het gemengd dubbel was de titel voor broer en zus Wessel en Imke van der Aar uit Zandvoort. In de finale was het Nederlandse duo in drie games met 11-6, 11-3 en 11-8 te sterk voor Jonas Scheller/Annalena Diks (Duitsland). In de Triples bij de vrouwen was de eerste prijs voor het Oranje-trio Gayle Mahulette, Iris van Leijsen en Imke van der Aar. In een spannende eindstrijd waren de vrouwen na vijf games de betere van Alizee Simon, Noémie Lecavelier en Charlotte Ganci uit Frankrijk: 11-8, 8-11, 8-11, 12-10 en 11-4. Bij de mannen was de eerste prijs voor Duitsland.

 

Nations Cup

Op de eerste dag van het toernooi wist het Nederlandse AirBadminton team al de Nations Cup te winnen door Frankrijk met 4-1 te verslaan. In de finale op het Jaarbeursplein won Oranje bestaande uit Imke van der Aar, Iris van Leijsen, Gayle Mahulette, Gijs Duijs, Wessel van der Aar en Dennis Eversdijk met 4-1 van Frankrijk. Daarmee was titelprolongatie een feit.

Eerder op de dag won het Nederlandse team de poule met Spanje en Duitsland, terwijl Frankrijk eerste werd in de andere groep met België en Zwitserland. In de halve finale versloeg Oranje vervolgens Zwitserland met 5-0. Frankrijk rekende met dezelfde cijfers af met Spanje.

Duitsland legde beslag op een vijfde plaats door met 5-0 te winnen van België.

 

World Beach Games Bali

AirBadminton maakt volgend jaar zijn debuut op de ANOC World Beach Games Bali 2023. Het Association of National Olympic Committees en de Badminton World Federation kondigden recentelijk aan dat AirBadminton als een van vier nieuwe sporten aan het sportprogramma in 2023 wordt toegevoegd. Het AirBadminton-event op de ANOC World Beach Games Bali 2023 biedt plaats aan 72 atleten (36 mannen en 36 vrouwen) verdeeld over de volgende vier medaille-evenementen: mannen triples, vrouwen triples, gemengddubbels en het gemengde team event. Team Nederland heeft zich nog niet gekwalificeerd voor dit evenement.