Utrechters vijfde plaats in internationale Karting Slalom

Autosport Redactie

Kartcoureurs Lukas Stiefelhagen uit Leersum (15 jaar) en Naomi de Groot uit Utrecht (16 jaar) hebben samen een vijfde plaats behaald op de FIA Motorsport Games in Marseille. Dit prestigieuze evenement vond van 26 tot en met 30 oktober plaats. Landen van over de hele wereld streden voor de medailles in 16 verschillende disciplines. Stiefelhagen en De Groot deden mee op het onderdeel Karting Slalom. In de kwartfinale strandden ze tegen de latere finalist België.

De FIA Motorsport Games zou je ook wel de Nations Cup van de auto- en kartsport kunnen noemen. Sommigen spreken zelfs van de ‘Olympische Spelen van de auto- en kartsport’. In 2019 vond de allereerste editie plaats, in Rome. Vanwege de coronacrisis bleef een vervolg in de ijskast, tot het dit jaar in en rond het beroemde Paul Ricard circuit nabij Marseille doorgang kon vinden. De FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) is de overkoepelende internationale autosportfederatie waar de nationale autosportbonden (zoals de KNAF in Nederland) onder vallen. Elk land met een door de FIA erkende bond kan aan de Games deelnemen. Nederland zendt een selectie van negen deelnemers uit naar zeven onderdelen. Dat zijn Rally4, Cross Car Sr, Cross Car Jr, Karting Slalom, Esports, Touring Car, en Drifting. De bekende coureur Tom Coronel is zowel deelnemer in de Touring Car discipline, als teamcaptain van de Nederlandse afvaardiging.

 

Bliksemstart

Lukas Stiefelhagen heeft een bliksemstart gemaakt in zijn nog maar prille racerij. Aan Racexpress.nl vertelt hij over zijn aanraking met deze tak van sport: ‘Twee jaar geleden nam mijn moeder mij mee karten tijdens een studiemiddag van school samen met een vriend. Dat was op de indoor kartbaan van The Maxx in Veenendaal. Ik was 12 en vond het meteen heel erg leuk. Ik ging naar mijn ouders dat ik veel vaker wilde karten. Daarna heb ik op diezelfde baan lessen gevolgd, maar door de lockdown moest de baan dicht. De buitenbaan in Lelystad was nog wel open en al snel kwam ik erachter dat ik buiten karten ook een leuke uitdaging is.’

Begin 2020 stapte hij dus pas voor het eerst in een kart. Er volgde hij een basiscursus, die hij na een aantal maanden als snelste van de groep afsloot. Vanwege corona kwam toen echter bijna alles stil te liggen. Een racedag in het Nederlands kampioenschap huurkarts werd zijn allereerste wedstrijd ooit. Hij eindigde toen op het podium. Het daaropvolgende (tevens coronajaar) 2021 werd zijn eerste competitiejaar. Om de verloren tijd in te halen, nam hij aan twee landelijke toernooien tegelijk deel; het Nederlands kampioenschap Huurkarts en het NXT GP Dutch Open in de 9PK klasse. In beiden werd hij uiteindelijk de beste.

De kans om deel te kunnen nemen aan de FIA Motorsport Games kwam enkele maanden geleden op zijn pad. Het vormt een mooie uitdaging en een grote eer voor de jonge rijder. De ervaringen die de deelnemers hier op kunnen doen zijn heel waardevol. Voor Lukas begint de autosport al te lonken. Hij heeft eerder dit jaar de basiscursus autoracen van NXT succesvol afgerond. Momenteel doet hij mee in de Dutch Superlap NXT Junior Cup, waar er met ‘time attacks’ wordt gestreden in de Peugeot 106. In november zal hij zijn racelicentie voor de autosport gaan halen. Het plan is om volgend jaar zijn entree in de autosport te maken. Dat is vanaf het begin steeds zijn doel geweest.

Naomi won op 15 september de KNAF selectiedag voor vrouwelijke karttalenten op Kartcentrum Zwolle. Daar maakte zij veel indruk met onder meer haar snelheid en voertuigbeheersing. In 2019 wist het toenmalige Nederlandse kartduo de gouden plak in de wacht te slepen.

 

2022

Momenteel rijdt Stiefelhagen in de RK1 Junior klasse. Hij heeft bewust voor de 4-takt kant van de kartsport gekozen, vanwege de lagere milieu-impact ervan. Hij wil als jonge tiener graag betrokken zijn bij de verduurzaming van zijn sport. Zijn CO2 uitstoot van het hoofdtoernooi dat hij rijdt wordt aan het einde van ieder seizoen steeds gecompenseerd.

Dat gebeurt via een ‘cookstove’ project van het Fair Climate Fund. Daarnaast rijdt hij dit jaar drie ‘losse’ wedstrijden van de BSR Electric Series; de eerste Nederlands-Belgische competitie voor elektrische outdoor karts. Zijn deelname aan de Karting Slalom van de FIA Motorsport Games sluit hier mooi bij aan; want ook daarin wordt met elektrische karts gereden. En ook volgend jaar wil Lukas de elektrificatie van de racesport verder blijven volgen. Daarnaast oefent hij thuis met SIM-racen als milieuvriendelijk onderdeel van zijn sport om bijvoorbeeld racelijnen en reactievermogen te trainen.

 

Karting Slalom

De tweede editie van de FIA Motorsport Games werd nog grootser aangepakt dan in het debuutjaar. Het aantal disciplines was uitgebreid van zes in 2019 naar 16 in 2022, waar circa 70 landen en 500 deelnemers in uitkwamen.

Het Karting Slalom onderdeel werd gereden in duo’s bestaande uit een mannelijke en een vrouwelijke coureur. Deze moeten tussen de 14 en 16 jaar oud zijn, in het bezit van een nationale kartlicentie (EU licenties zijn uitgesloten), en ze moeten natuurlijk goed kunnen sturen. In de kwartfinale stond Nederland tegenover België, dat later ook de finale zou rijden. Een sterke tegenstander dus, die vanaf het begin al snel en constant was. Hoewel Lukas en Naomi goed presteerden, en het zelfs nog even heel ‘close’ is geweest, wisten ze niet van de Belgen te winnen.

Van de acht landen uit de kwartfinale, had Nederland de vierde tijd en was België de snelste. Maar omdat in deze rechtstreekse duels alleen de winnaars zich plaatsen voor de halve finale, waren het België, Duitsland, Estland en Polen die doorgingen. Stiefelhagen is er realistisch over: ‘Dat was natuurlijk jammer, want op snelheid hoorden we bij de top vier. Het was gewoon erg ongelukkig dat we zo vroeg al België zijn tegengekomen. Duitsland en België waren te bedreven hierin, maar we hadden graag voor de bronzen medaille willen strijden. Aan de andere kant ben ik trots op hoe we het samen gedaan hebben, en op de progressie die we geboekt hebben. Op het laatst zaten we echt goed in het toernooi denk ik.’