2021 druk jaar voor Nederlands vrouwenteam ijshockey

IJshockey Redactie

Tijdens het IIHF congres zijn beslissingen gevallen over de speellocaties en data voor ijshockey evenementen in 2021, die doorgeschoven moesten worden. Zo spelen de Nederlandse vrouwen, de hoogst spelende nationale ploeg, achtereenvolgens de voorronde van het olympisch kwalificatietoernooi, mogelijke olympische kwalificatiewedstrijden en het wereldkampioenschap.

Het WK wordt van 11 tot en met 18 april in Angers (Frankrijk) gespeeld. Daar treffen ze het gastland, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk en Slowakije. De Nederlandse vrouwenploeg, met in hun midden de Utrechtse Nicky Tjin-A-Ton, speelt eerder in dat jaar, van 11 tot en met 14 februari,  de voorronde van het Olympisch kwalificatietoernooi in het Poolse Gdansk. Tegenstanders van de Nederlandse ploeg zijn Polen, Mexico en Turkije.

Als Nederland het toernooi winnend weet af te sluiten volgt plaatsing voor de laatste ronde van de Olympische kwalificatie. Daarvoor mag Nederland dan afreizen naar Tsjechië (Pribram), Duitsland (Füssen) of Zweden (nog onbekende speellocatie). Welk toernooi Oranje precies gaat spelen, hangt af van de andere ploegen die zich kwalificeren en de wereldranglijst. Deze ronde wordt tussen 26 en 29 augustus 2021 gespeeld.

 

Mannen

De Nederlandse mannen spelen in 2021 hun wereldkampioenschap in Beijing China, niet in Zagreb zoals in 2020 het geval zou zijn geweest als het coronavirus geen streep door de planning gezet had. Beijing organiseert de komende Olympische Winterspelen en gebruikt dit WK als een opwarmer hiervoor.

De exacte speeldata van het WK-toernooi in China zijn nog niet bekend. De Nederlandse ijshockeybond hoopt op speeldata eind april 2021, deze late speeldatum garandeert een zo breed mogelijke beschikbaarheid van de internationals. Nederland heeft naast China ook Australië, Israël, Kroatië en Spanje als tegenstanders.

 

U20 en U18

De U20 van de mannen speelt van 8 tot en met 14 februari het kampioenschap in het Servische Belgrado. Tijdens het Divison IIB-toernooi treft Nederland op België, China, IJsland, Kroatië en Servië. Het is mogelijk dat dit toernooi nog enkele dagen naar voren wordt geschoven.

De U18-mannen hebben een reis naar Sofia in Bulgarije op het programma staat van 21 tot en met 27 maart. Dar zijn Australië, Bulgarije, China, Kroatië en Spanje de tegenstanders. De U18-vrouwen spelen van 19 tot en met 22 januari in het Schotse Dumfries. Tegenstanders daar zijn Groot-Brittannië, Australië en Spanje.