EK softbal verplaatst naar 2021

Honkbal/Softbal Redactie

Nadat het wereldbestuur voor honkbal en softbal WBSC bekend heeft gemaakt het wereldkampioenschap softbal voor vrouwen van 2021 niet door te laten gaan, heeft de Europese softbalbond ESF besloten om het Europees kampioenschap te verplaatsen naar 2021. Het toernooi geldt als kwalificatiemoment voor de Wereldspelen, dat in 2022 de status krijgt van wereldkampioenschap. Eerder werd al bekend gemaakt dat het EK, dat in Friuli-regio in Italië gehouden wordt, naar september 2020 doorgeschoven zou worden.

De softbalbond meldt dat hoewel de lockdown in Italië inmiddels is versoepeld, de ESF geen risico wil nemen. Door het schrappen van het WK in 2021 en de verplaatsing van andere internationale softbaltoernooien, heeft de ESF de mogelijkheid gekregen om het EK softbal voor vrouwen uit te stellen tot 2021. Een exacte datum wordt op een later moment bekendgemaakt.

Het Europees kampioenschap dit jaar zou onder meer gelden als kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap van 2021. De beste drie landen op het EK zouden een WK-ticket verdienen. De World Baseball & Softball Confederation (WBSC) maakte vandaag echter bekend dit toernooi van de kalender te schrappen. Tijdens het EK in 2021 wordt nu dus niet meer gespeeld om kwalificatie voor het WK. Wel wordt nog gespeeld om het ticket voor de Wereldspelen van 2022. De winnaar van dit toernooi mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen.

Ook het Europees kampioenschap softbal voor mannen is door de ESF uitgesteld. Dit EK zou worden gespeeld van 28 september tot en met 3 oktober in Ledenice (Tsjechië). Het EK is door de ESF verplaatst naar 21 tot en met 26 juni 2021. ‘De verplaatsing van de Europese kampioenschappen geeft bonden in Europa dit jaar voldoende tijd om hun eigen nationale competitie te spelen’, aldus ESF-voorzitter Gabriel Waage.