Aanbesteding zwembad Brandenburg opgeschort

Beleid Zwemmen Roberto Cancian

Het is al tien jaar een bespreekpunt in De Bilt. Het verouderde zwembad Brandenburg moet vervangen worden. Onlangs werd de knoop doorgehakt, met 14 tegen 13 stemmen, om voor een kleiner (nieuw ) zwembad te gaan. Woensdag zou er begonnen worden met de aanbestedingen, toch werd dat op het laatste moment opgeschort. ‘De avond er voor heeft het college van b en w een brief gestuurd naar de gemeenteraad om de aanbestedingen op te schorten’, geeft Robert Havekotte aan.

Als voorzitter van waterpoloclub Brandenburg is hij het ermee eens dat er een nieuw zwembad moet komen, alleen willen b en w een kleiner bad dat in de plaats moet komen van het huidige bad. Lastig onder meer voor waterpoloclub BZC Brandenburg, dat in de Eredivisie actief is, maar volgens voorzitter Robert Havekotte niet alleen voor het waterpolo. ‘Wij zijn daarin een schakel, maar het gaat niet alleen om het sportieve gedeelte.

Ik denk als sporter, zwemmer maar vooral ook als inwoner van De Bilt.

Je moet een zwembad hebben waar je trots op bent en niet een te klein bad waar beperkt gebruik van kan worden gemaakt’, geeft de oud-speler aan die met het Nederlands team in 1992 nog actief was bij de Olympische Spelen in Barcelona.

Na de rommelige stemming van vorige week donderdag, waarin het plan werd aangenomen maar er ook moties werden ingediend, is nu aangegeven dat de procedure transparant moet zijn. ‘Dapper van het college. Half februari zal het aan de raad gepresenteerd worden en op 23 februari zal tijdens de raadsvergadering er over gedebatteerd gaan worden’, verwacht Havekotte.

Hij noemde het laatste overleg een ‘parodie van vergaderen’, dat als chaotisch en rommelig te omschrijven valt. ‘Wethouder Ebbe Rost van Tonningen zou te laat de papieren hebben gehad, waardoor anderen ook te laat of niet goed zijn ingelicht. Het is dus afwachten.’

Of er nu een ander besluit zal worden genomen, daar hoopt de voorzitter wel op maar wat hij moet verwachten, dat weet ook hij niet. Havekotte: ‘We wachten de presentatie van half februari af. De aanbesteding is sowieso opgeschort tot 1 maart 2017. Of het een groter zwembad zal opleveren, is de vraag. Het gaat niet alleen om de kosten maar bovenal ook wat de politiek voor moeite wil doen om mee te buigen met wensen van andere partijen.’

Onderzoeksbureau 25 21 Gewoon Zwemmen, een initiatief van de KNZB, heeft berekend dat een zwembad met zes, acht maar ook veertien banen binnen het budget zou passen dat beschikbaar is voor het nieuwe zwembad. Het onderzoeksbureau heeft daarbij vastgehouden aan 1,5 % rekenrente waar de gemeente vast houdt aan 3 % rekenrente.

Havekotte gaf eerder al aan dat de gebruikers (middels Stichting Water) het nieuwe bad door middel van een eigen Stichting willen exploiteren.

‘Met een rekenrente van 1,5% passen alle varianten binnen het budget. Ga je uit van 3% rekenrente dan is zelfs het kleinste bad, van 25 bij 15,4 meter, officieel te duur. Soms lijkt het of alleen het kleine bad mogelijk is. Wij zeggen dat het niet past en dat je nooit alle gebruikers kwijt kunt. Een groot bad heeft meer potentie en zal ook meer gebruikers en bezoekers trekken. Iets waar wij als inwoners van de gemeente ook gebruik van kunnen maken.’

Uiteindelijk zal de raad moeten beslissen wat acceptabel is en of er een mooi nieuw zwembad in De Bilt kan worden gerealiseerd. Dan zal dan moeten gebeuren op de plek naast het huidige zwembad aan de Oude Brandenburgerweg.

 


 

De Utrechtse Sportkrant brengt elke week groot en klein sportnieuws uit de stad en regio. Kijken of de krant bij u past? Kijk het acht weken aan met een proefabonnement dat automatisch stopt.