Aanvalslust Floortje Mackaij in Giro Rosa niet beloond met witte trui

Wielrennen Hans van Ommeren

Lange tijd voerde Floortje Mackaij het jongerenklassement in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen, aan maar het lukte haar niet het witte tricot naar huis te nemen. De 21-jarige Woerdense moest in de achtste etappe meer dan twintig minuten prijsgeven op haar ploeggenote Lucinda Brand die daarmee voor het eerste dagsucces bij Team Sunweb zorgde. Het had geen invloed op de aanvalslust van Mackaij, die nog twee dagen vergeefs het avontuur zocht.

De talentvolle Woerdense beëindigde de 28ste editie van de Giro Rosa uiteindelijk als veertigste. Ze had een achterstand van ruim een half uur op winnares Anna van der Breggen die de Giro Rosa voor de tweede maal op haar naam schreef.

Mackaij en haar zes ploeggenoten van Team Sunweb begonnen uitstekend aan de Ronde van Italië, enkele weken geleden nog bij de mannen gewonnen door hun collega Tom Dumoulin. In de ploegentijdrit eindigden ze verrassend als tweede.

Mackaij greep in de tweede rit naar Montereale Valcellina de jongerentrui en hield die ook de volgende dagen om haar schouders. In de vijfde etappe tuimelde de Woerdense, knap derde geworden op het NK, uit de toptien van het algemeen klassement. De tijdrit, met op het eind een klim over 300 meter  met een gemiddeld stijgingspercentage van 22 procent, deed haar kraken maar dat gold ook voor haar jonge concurrenten.

In de volgende twee ritten kwam het witte tricot van Mackaij niet in gevaar, maar in de moordende achtste etappe zakte ze er door. Toch bleef ze de aanval kiezen en was ook in de slotetappe betrokken bij ontsnappingspogingen.

Voor Nederland drukte naast Van der Breggen en Brand ook Annemiek van Vleuten haar stempel op de Giro Rosa. Ze schreef twee etappes op haar naam en won het bergklassement.