Achtbaan Selma Poutsma eindigt met bronzen plak

Shorttrack Redactie

Welgeteld vijftien minuten kreeg Selma Poutsma vrijdag om even voeling te krijgen met het ijs van de piste in Montreal. Twee dagen later ontving de Utrechtse een bronzen medaille met de aflossingsploeg. Het was het eindpunt van een achtbaan waarin ze was beland nadat vlak voor de WK shorttrack bij haar corona was geconstateerd. Toen later ook Suzanne Schulting besmet bleek te zijn en Poutsma weer negatief testte mocht ze alsnog meedoen.

Of liever gezegd, moest ze meedoen want anders konden de Nederlandse vrouwen hun wereldtitel van 2021 niet verdedigen op de relay. Met de Nederlandse ploeg was Poutsma weken geleden neergestreken in Calgary toen ze positief testte op corona. TeamNL bevond zich in Canada ter voorbereiding op de WK shorttrack in Montreal. De titelstrijd stond aanvankelijk gepland voor half maart maar was vanwege de pandemie en de oorlog in Oekraïne uitgesteld.

De Utrechtse ging een week in Calgary in quarantaine en vloog daarna terug naar Nederland. Eenmaal geland op Schiphol kwam er een telefoontje van de andere kant van de oceaan: Suzanne voelde zich niet lekker, zou Selma, bij een negatieve test, weer terug kunnen vliegen? Dat deed de 22-jarige shorttrackster en eenmaal op vaste bodem bleek Schulting inderdaad getroffen door corona.

Zonder specifieke voorbereiding deed Poutsma zaterdag in de halve finale wat ze kon. Het was voldoende om Nederland winst in de serie te bezorgen. In de finale leken Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Rianne de Vries op zilver af te stevenen achter Canada. Velzeboer deed nog een ultieme poging langs de Canadese te glippen, maar dat lukte niet. Sterker, Zuid-Korea kwam met een flitsende versnelling nog buitenom en greep op het laatste moment de wereldtitel. Het zilver was voor Canada en het brons voor Nederland.

Individueel maakte de pas 20-jarige Velzeboer, die ooit in Utrecht trainde bij SkateUnited RTC Midden, de meeste indruk van de Nederlandse ploeg. Ze won goud op de 500 meter en pakte brons op de 1000m en in het eindklassement.


De laatste nieuwsberichten: