Actieve Kelderman speelt in finale ondergeschikte rol

Wielrennen Redactie

Geen olympische medaille voor de Nederlandse wielrenners, al was Bauke Mollema er dichtbij. De Groninger met de bonkige stijl eindigde als vierde. Het goud ging naar Richard Carapaz uit Ecuador, de nummer twee van de Tour. De Belg Wout van Aert pakte het zilver, een banddikte voor Tourwinnaar Tadej Pogačar uit Slovenië. Wilco Kelderman was actief maar speelde in de finale een ondergeschikte rol. Hij kwam binnen in het uitgemergelde pelotonnetje en eindigde op de 51ste plaats.

Wilco Kelderman. Foto: Christof Kreuzer / BOHRA-hansgrohe

Met nog ruim 50 kilometer voor de boeg sprong Kelderman in het wiel van de Italiaan Caruso. Ook Mauri Vansevenant sloot aan, maar de Belg weigerde mee te werken. Daardoor kwamen de drie niet weg maar het was wel de inleiding tot een boeiende finale. De Belg Remco Evenepoel probeerde het, kwam ook niet weg waarna Pogačar de lont in het kruitvat stak op de steile Mikuni Pass.

De Nederlanders hadden daarvoor attent gereden met ook Dylan van Baarle en Bauke Mollema voortdurend voorin. Yoeri Havik had zoals verwacht voor de beklimmingen al in de remmen geknepen, hij moet met Jan-Willem van Schip op de baan vlammen in de koppelkoers.

Zo’n dertig kilometer voor de finish was er een sterke kopgroep van dertien renners ontstaan. Van de Nederlanders was alleen Mollema mee. Carapaz sloeg een gaatje met Brandon McNulty, maar de Amerikaan viel in de laatste kilometers op het Fuji Speedway-circuit terug. Achter Carapaz verdeelden de ijzersterke Van Aert en Pogačar de andere twee podiumplaatsen. Van Baarle passeerde knap als vijftiende de finish in de achtervolgende groep en was daarmee de tweede Nederlander.

Voor Wilco Kelderman die in gezelschap van Tom Dumoulin de koers uitreed, zit de drukke maand juli erop. Hij kan eindelijk tijd vrijmaken voor zijn gezin want na de Tour was de Barnevelder zondagavond meteen doorgereisd naar Tokio.