Actieve Lorena Wiebes grijpt net naast tweede ritzege

Wielrennen Redactie

Lorena Wiebes heeft in de slotetappe van de Madrid Challenge naast de overwinning gegrepen. In de sprint verloor ze van de Italiaanse Elisa Balsamo, die ze twee dagen eerder nog had geklopt. De Mijdrechtse werd met een derde plaats wel de beste Nederlandse renster in het eindklassement. Dat werd gewonnen door de Duitse Lisa Brennauer. Ellen van Dijk werd vierde, Annemiek van Vleuten zwaaide met een zesde plaats af bij Mitchelton-Scott.

Balsamo is een jaar ouder dan Wiebes maar heeft ook grote capaciteiten als sprintster. Wiebes ging in de finale vroeg aan, maar de Europese kampioen bij de beloften kwam nog over haar heen. Misschien speelde een beetje mee dat Wiebes eerder die dag verschillende keren had meegedaan bij de tussensprints in een poging via bonificatieseconden alsnog Brennauer uit de leiderstrui te rijden.

De Madrid Challenge duurde voor het eerst drie dagen. De vrouwen krijgen de kans zich te manifesteren tijdens de Vuelta zoals ook de Tour een vrouwenwedstrijd (La Course) kent en de Giro zelfs een tiendaagse rittenkoers. Het is een teken dat het vrouwenwielrennen meer en meer serieus wordt genomen.

 

Veenendaals duel

Bij de mannen was er in de Vuelta buiten de strijd om het podium op de achtergrond een gevecht tussen twee voormalige Veenendaalse huisgenoten, Dylan van Baarle en Lennard Hofstede. Als jonge renners waren ze uit het Westland naar het midden van het land gekomen omdat ze daar goed konden trainen op de Utrechtse Heuvelrug en in de Valleistreek. Van Baarle heeft zich ontwikkeld tot een waardevolle kracht bij Ineos Grenadiers (voorheen team Sky) en verzet ook wanneer het omhoog gaat bergen kopwerk.

Toch ‘won’ Hofstede in Spanje. Zijn ploeg Jumbo-Visma nam immers de rode leiderstrui mee naar huis. Met dank ook aan Hofstede die kopman Primoz Roglic in de voorlaatste etappe de helpende hand kon bieden toen die de Vuelta dreigde te verliezen. Hofstede ging op de laatste beklimming op kop rijden zodat Roglic de schade wist te beperken en een dag later voor de tweede achtereenvolgende maal de Vuelta won. Reden voor een bescheiden (Nederlands) feestje in Madrid.

 

Grote ronden

Met het eindigen van de Vuelta haalden ondanks het corona alle drie de grote wielerronden de eindstreep. Hoe groot het besmettingsgevaar ook was ten tijde van het drie weken durende wielercircus – de Vuelta iets korter omdat de eerste dagen in Nederland geschrapt waren – er werd gewoon gekoerst. Met verscherpte maatregelen, maar met steun van de autoriteiten en wielerfans die zich over het algemeen keurig gedroegen. Des te jammer was in dat opzicht dat de etappes van de BinckBank Tour over Nederlands grondgebied geschrapt werden, evenals de enige Nederlandse klassieker de Amstel Gold Race.