Afgang in sfeerloos Galgenwaard

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht heeft aan de eerste thuiswedstrijd van het jaar 2019 geen punten overgehouden. In Stadion Galgenwaard werd de ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat geklopt door Willem II: 0-1. Journalist Hans van Echtelt verslaat de wedstrijden van FC Utrecht en blikt terug op de match tegen de Tilburgers.

FC Utrecht zit in een negatieve spiraal. Tegen Willem II werd de vierde nederlaag op rij geleden en dat gebeurde in een sfeerloos en kil Galgenwaard waarin de thuisclub geen moment aanspraak kon maken op de overwinning. De clubleiding had tevoren een zogenaamde sfeeractie op touw gezet, het vlagvertoon was bij het beginsignaal van scheidsrechter Joey Kooy veelbelovend. Maar meteen na de aftrap verviel FC Utrecht in de oude kwaal: risicoloos geschuif vanuit de achterste linie en zelfs nieuweling Riechedly Bazoer bezondigde zich meteen al aan deze kwaal.

Mijn buurman die al een lange staat van dienst op Vak P heeft, concludeerde bij het bekijken van de opstelling kritisch: ‘laten we maar meteen naar huis gaan, dat wordt weer niks vanmiddag.’ Helaas kreeg hij gelijk. Geen enkele scoringskans in de eerste helft tegen de toch nier bijster imponerende Tilburgse formatie waartegen destijds in de uitwedstrijd nog was gewonnen. Absoluut dieptepunten waren de twee afzwaaiende corners van pseudo-vedette Oussama Tanname die het ook nog nodig vond om de negatief reagerende `Bunnik Side’ met armgebaren te provoveren.

Dat was het moment volgens ons op Vak P om hem meteen te wisselen maar er schijnt in zijn contract te staan dat zoiets bij hm niet aan de orde mag komen. Zo kon het gebeuren dat debutant Bazoer in de rust werd geofferd ten faveure van Sander van de Streek, ook hij kon het tij na rust niet keren. Pas in het laatste kwartier ontwaakte de Bunnik Side omdat FC Utrecht eindelijk wat meer opportunisme aan de dag legde en zelfs enige dreiging voor het heiligdom van Timon Wellenreuther veroorzaakte.

Wij op Vak P vragen ons al geregeld af waarom de technische leiding van FC Utrecht zo nadrukkelijk zijn oren laat hangen naar de wensen van Dick Advocaat die intussen te kennen heeft gegeven dat hij aan het eind van dit seizoen gaat vertrekken. Wie de lijst van tien reservespelers nader bekijkt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat hier een heel leuk team uit gebouwd kan worden dat voor de langere termijn bruibaar zal zijn, in plaats van het vreemdelingenlegioen dat zondag op de aftrap stond en dat steeds minder in staat lijkt om de sympathie van het voetballegioen te oogsten. Met de wedstrijden tegen PEC Zwolle en PSV voor de boeg lijkt de impasse nog niet voorbij.