‘Afgeslankte’ Tour de Schalkwijk gaat door

Wielrennen Hans van Echtelt

Het heeft de organisatie tal van hoofdbrekens gekost maar de Tour de Schalkwijk 2021 gaat door. Weliswaar in ‘afgeslankte’ vorm vanwege de opnieuw aangescherpte corona-maatregelen. Dus vanaf komende zondag gaat de 51e editie van start met de traditionele tijdrit maar zonder de massale publieke belangstelling die altijd zoveel sfeer langs het parcours bracht. Maar er is genoeg om naar uit te kijken voor het rennersveld. Moesten de deelnemers vorig jaar tevreden stellen met een spelletjesdag, nu kan er in ieder geval weer volop gekoerst worden.

Het is alweer twee jaar geleden dat de wielerkoorts in Schalkwijk hoog oplaaide bij de adembenemende strijd tussen Rens Stokman en Sander Nieuwhof waarna eerstgenoemde met zijn ouders in het water van de wetering sprong om zijn nipte zege in de wetering te vieren, aangemoedigd door de supporters van zijn team en de samengedromde toeschouwers.

Dit jaar zal alles anders gaan dan twee jaar terug. Een aantal ludieke elementen zijn geschrapt zoals ‘het slapen bij de boer’ dat altijd op het programma stond en nu voor het eerst bij Hanneke en Gijs Middelweerd zou plaatshebben. In het verleden gebeurde dat bij Helma en Arie van Bennekom, altijd een hoogtepunt voor de renners.

Op het parcours hangen weer de posters uit het roemrijke Tourverleden en ook de traditionele Tour de Schalkwijk-vlag is overal zichtbaar. De Tour de Schalkwijk heeft in het verleden twee bekende renners opgeleverd. In 1972 en 1973 won Herman Winkel die later furore maakte in de Tour de l’Avenir en in nationale wielerwedstrijden. Nog meer faam oogstte Jan Willem van Schip, die ook twee keer achter elkaar het eindklassement won in 2006 en 2007. Hij gaat nu deelnemen aan de Olympische Spelen in de puntenkoers, in welk onderdeel de Schalkwijker ooit wereldkampioen werd.