Afzien voor Puck Pieterse en Lars van der Haar in Boom

Veldrijden Redactie

Zand, zompig gras en vooral slijk. Dat was zondagmiddag de Superprestigecross in het Belgische Boom. Van top tot teen onder de modder bereikten de cracks uit de regio Utrecht de finish. Lars van der Haar als achtste bij de mannen en Puck Pieterse met dezelfde klassering bij de vrouwen. Niet alleen voor het duo uit respectievelijk Woudenberg en Amersfoort was het afzien, ook voor de winnaars, de Belg Eli Iserbyt en de Nederlandse Lucinda Brand.

De vrouwen begonnen tamelijk rustig aan de cross over een heuvelachtig parcours, met flinke klimstukken en glibberige afdalingen. Normaal is er altijd wel eentje die meteen wil imponeren, nu doseerden ze hun krachten in het besef dat het zwaar zou worden. Zoals gebruikelijk nestelden zich meteen de Nederlandse vrouwen vooraan met jawel, ook Puck Pieterse, het multitalent uit Amersfoort. Op de vijfde stek, achter de Grote Vier, Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand, Denise Betsema en Annemarie Worst, bleef ze in het spoor van de toppers. Even later reed ze zelfs brutaal als vierde nog voor Worst die een lichte terugslag lijkt te hebben van een zware val in de zomer op de mountainbike.

 

Wippen over balken

Een fraai gezicht was dat de 18-jarige Amersfoortse in het begin als enige met de fiets over de balken wipte, iets wat zelfs wereldkampioene Alvarado niet aandurfde. Terwijl het vooraan stuivertje wisselen was, kwam Worst weer bij Pieterse, evenals Yara Kastelijn. Met zes vrouwen op de eerste zes posities kon de Nederlandse suprematie niet duidelijker tot uiting komen.

Pieterse moest gaandeweg de tol betalen voor haar geflirt met de kanjers en werd uiteindelijk achtste op 1.41 van de winnares. Maar ze was nog altijd een halve minuut voor de Belgische oud-wereldkampioene Sanne Cant (elfde) die maar niet in haar ritme kan komen.

Of zijn de Nederlandse vrouwen gewoon te sterk? Zoals al zo vaak dit seizoen ging het opnieuw tussen het krachtmens Brand en de vlinder Alvarado. Brand won opnieuw, haar zesde zege dit seizoen, waardoor de twee nu na vijf manches gelijk staan aan kop van het Superprestige-circuit. Betsema werd derde, Worst vierde en Kastelijn vijfde. De Amerikaanse Clara Honsigner en de Canadese Maghalie Rochette eindigden nog voor Puck Pieterse.

 

Over de kop

Lichtgewicht Lars van der Haar heeft moeite met de balken en springt niet altijd met zijn fiets. In Boom probeerde hij het wel met als gevolg dat hij over de kop sloeg. Daarmee was zijn flitsende start, hij dook als tweede het veld in, teniet gedaan en werd hij weer gedwongen tot een inhaalrace. Nu hadden op dat moment de Belgen het initiatief al in handen. Iserbyt sloop weg op een lange helling en werd niet meer teruggepakt. Michael Vanthourenhout werd tweede en Toon Aerts derde. Beste Nederlander was Corné van Kessel op de vijfde plaats. Van der Haar hield met een achtste plaats de schade beperkt en blijft in het Superprestige-klassement de beste Nederlander.