Air Badminton komt terug naar Jaarbeursplein

Badminton Redactie

De Badmintonbond gaat er prat op nieuwe diensten en producten te ontwikkelen om ‘in het toekomstige sportlandschap te kunnen overleven’. Zo worden nieuwe competitievormen ontwikkeld, is er een e-commerceplatform gebouwd, het jeugdprogramma Bamito ontwikkeld en de sportvorm AirBadminton is ook een van de voorbeelden die de Bond schaart onder vernieuwing en innovatie.

Bij deze vorm van badminton wordt gespeeld met een speciaal ontworpen ‘Air Shuttle’. Deze is vervaardigd om buiten te gebruiken en is daarom beter bestand tegen de wind. Ook is de shuttle waterbestendig, is duurzamer dan de reguliere shuttle en wordt bovendien gemaakt in felle, neon kleuren. Dat verbetert de zichtbaarheid en dat komt het spelletje ten goede. Daardoor kan AirBadminton overal gespeeld worden, waar dat eerder lastig was met de wegwaaiende en kwetsbare shuttle. We kennen immers allemaal het continu moeten staken van een potje badminton omdat de shuttle veel verder kwam dan de bedoeling was, of de medespeler niet eens bereikte vanwege een zuchtje tegenwind.

Stadion

De wereld badmintonbond BWF had ook interesse in het verder ontwikkelen van deze tak van sport en zegde Badminton Nederland een subsidie toe. Daarmee kon de Bond in 2021 onder meer de Nightwatch Nations Cup organiseren. In een volledig coronaproof stadion, ontwikkeld door SportWorx en dat we kennen van de King of the Court beachvolleybal series en waar ook 3×3 basketbal georganiseerd werd, werd het badminton sportevenement gehouden. Het Nederlandse AirBadminton team nam het op het Utrechtse Jaarbeursplein op tegen de nationale teams van België, Duitsland en Frankrijk met als inzet de Nightwatch Nations Cup 2021.

Het toernooi werd gespeeld volgens het teamestafettesysteem. Dit betekent dat een team uit minimaal twee mannen en twee vrouwen en maximaal vier mannen en vier vrouwen moet bestaan. Elke wedstrijd, een ‘Tie’ genaamd, bestaat uit vijf wedstrijden: een vrouwendubbel, een mannendubbel, een gemengd dubbel en twee triples. De winnaar van de wedstrijd is het team dat als eerste 100 punten bereikt. Nederland was vorig jaar in de finale met 100-81 te sterk voor Frankrijk, het brons was voor Duitsland.

Toernooien

Anno 2022 zijn er meerdere vormen ontwikkeld waarin de beste spelers het tegen elkaar op kunnen nemen. Zo is er sprake van een AirBadminton Toernooicircuit. In dit circuit van drie toernooien gaan vijf AirBadminton-teams de strijd met elkaar aan. Er wordt gespeeld met het Team Relay Systeem. Bij ieder toernooi zijn er punten te verdienen voor de eindranglijst. Het winnende team mag zich Nederlands AirBadminton Kampioen 2022 noemen. Het totale prijzengeld is € 2.000,- en de hoofdprijs is € 1.000,-. Deelnemende teams dit jaar zijn Team Papi (de titelverdediger), Airtoppers, BV Air Almere, Smash in the Air, AirBelgië. Deze vorm komt ook naar de provincie Utrecht: Op 17 juli doet de Tour Irene Beach in Bilthoven aan.

Een andere vorm van promotie voor de sport is de Nations Cup. Deze wordt gespeeld op zand en is een team evenement waarbij een team van zes personen in een team relay systeem de strijd aangaat met andere teams. Het team relay systeem combineert vijf wedstrijden van doubles én triples binnen een wedstrijd. De combinatie van het nieuwe wedstrijdformat en zand als ondergrond zorgen voor spannende wedstrijden.

Tevens worden door het hele land heen Air Badminton festivals georganiseerd om de sport aan publiek te laten zien. Met badminton games, clinics en een recreantentoernooi raakt Nederland steeds een beetje meer bekend met deze vorm. Het evenement richt zich op huidige en nieuwe badmintonners en vindt vooral plaats op pleinen in steden.

Urban Series

Op 4 juli is de nationale selectie Air Badminton afgereisd naar Hamburg in Duitsland voor het eerste toernooi in de Urban Series, mede georganiseerd door de Badminton World Federation (BWF). Het toernooi in Hamburg is het eerste grote internationale toernooi richting de mogelijke race naar de World Beach Games op Bali (Indonesië) in 2023. Het Nederlands AirBadmintonteam is een mix van ervaring en jong talent. Zo kent het een aantal bekende gezichten die hun sporen in de badmintonsport ruimschoots hebben verdiend. Onlangs maakte Gayle Mahulette bekend om na drie jaar te stoppen bij het Center of Excellence in Holbæk (Denemarken) en komend jaar weer uit te komen in de Nederlandse competitie voor BC Duinwijck. Jeugdkampioenen Imke en Wessel van der Aar, Jaymie Laurens, Gijs Duijs, Andy Buijk, Robin Mesman, Kelly van Buiten, Dyon van Wijlick en Diede Odijk maken de selectie compleet.

Nederland was oppermachtig in Hamburg. Na een spannende finale ging het eerste Nederlandse team er met de winst vandoor, het tweede team nam de tweede plek in. Ook het mixed team wist het hoogste plekje op het podium te behalen. Nederland was deze dagen te sterk voor Frankrijk, Duitsland en België.

Ook dit jaar doet de top van deze sport weer Utrecht aan met de Nightwatch Nations Cup. Plaats van handeling is wederom het King of the Court stadion dat op het Jaarbeursplein gebouwd is. Op 12 en 13 september strijkt de Urban Series neer in de Domstad voor de tweede speelronde. Gedurende twee dagen kan iedereen clinics en wedstrijden bijwonen.

Aansprekend

De badmintonbond wil door middel van de evenementen en het in gang zetten van nieuwe ontwikkelingen in de sport, toonaangevend in de wereld zijn en blijven. Het hogere doel is om de badmintonsport aansprekend te houden voor vele generaties beoefenaars. Want de nieuwe vorm van deze sport is laagdrempelig; je hebt alleen een racket en shuttle nodig, en zoekt een rustig plekje op straat, strand, park of achtertuin op. En als die shuttle inderdaad niet continu weggeblazen wordt is het nog een heel leuk spelletje ook.