Ajax uit

Ajax uit, altijd lastig, zeker met de scheids tegen

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Het programma van de eredivisie voor zondag 2 oktober 2016: Ajax – FC Utrecht, aanvang 12.30 uur, Arena Amsterdam. Ajax uit, altijd lastig. Voor de 68e keer in het 60-jarige bestaan van de eredivisie gaat een Utrechtse voetbalploeg op bezoek bij de hoofdstedelijke topclub.

14 keer heten de gasten DOS, 7 keer rijdt de spelersbus van Elinkwijk de Amsterdamsestraatweg af en voor de 47e keer wordt FC Utrecht verwelkomd. De geelzwarten en de blauw-witten winnen er één keer, FC Utrecht lukt het vier keer. Heel af en toe wordt de winst gedeeld, meestal wordt de terugreis aanvaard met afgezakte schouders.

Enkele bijzondere ontmoetingen tussen de twee rivalen uit de vergetelheid ontrukt.

Ajax uit, altijd lastig. Maar niet in 1914. Dan wordt voor de eerste maal op het hoogste niveau gespeeld tussen de gepromoveerde Amsterdamse club en UVV. In Utrecht wint Ajax, in Amsterdam neemt UVV revanche. Op 5 maart 1914 staat 0-1 op het scorebord door een benutte strafschop van international Jan Vos. Ajax degradeert en treft bij terugkeerop het hoogste niveau in 1917 twee Utrechtse tegenstanders.

Naast UVV is ook Hercules vertegenwoordigd in de hoogste klasse. DOS promoveert in 1938 naar de eerste klasse. De Kanaries winnen de thuiswedstrijd maar ervaren dat Ajax uit een stuk lastiger is. Ajax wint met 4-2, Dumortier en Pieterse scoren voor de gasten uit Utrecht. Piet van Reenen, door de Amsterdammers in 1929 bij UVV weggekocht, maakt twee goals voor Ajax. Petrus ‘Piet’ van Reenen (Utrecht, 17 januari 1909) is topschutter aller tijden van Ajax. ‘Goaltjes Piet’ scoort in 237 wedstrijden liefst 273 keer. Hij wordt met Ajax vijf keer kampioen van Nederland. Voor UVV maakt hij 30 doelpunten in de hoogste klasse. Gevoegd bij …

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuisbezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.