Al 60 jaar trouw aan UVV

De vrijwilliger Voetbal Marina van Huissteden-Kaspers

Hij betaalde niet alleen zijn contributie trouw, maar deed ook nog wat voor de club. Woensdag mocht hij de UVV penning voor het 60-jarig lidmaatschap ontvangen. Maarten van der Stoep (75) was even het middelpunt van de belangstelling tijdens de ‘soos’ van de gelijknamige voetbalclub in Leidsche Rijn.

En hij verkeerde in goed gezelschap. Naast Van der Stoep is ook Ruud Engel 60 jaar lid, terwijl Ab Wouterse voor 50 jaar tekent. Ook de honk- en softbaltak van UVV verwelkomden een jubilaris in de persoon van Ruud van Wiggen, 50 jaar lid.

Het werd, kortom, een ouderwets middagje gezelligheid met vele verhalen uit de oude doos in het clubhuis op sportpark De Paperclip.

Van der Stoep, in gezelschap van echtgenote en zijn twee zonen, genoot zichtbaar van deze middag. ‘Dit soort middagen, deze ontmoetingen spreken mij aan. Hier vind je altijd weer het echte clubleven terug. Je voelt de verbondenheid onderling, met de club als bindmiddel en dat is mooi’, aldus de jubilaris.

Als 15-jarige werd Van der Stoep lid van de club die hij al die jaren trouw bleef. ‘Ik kan niet zeggen dat mijn voetbalcapaciteiten van een dusdanige aard waren dat ik een hoogvlieger was. Mijn kracht lag meer in het erkennen van wat ik niet kon, zodat de mannen achter mij nooit voor een verrassing stonden. Wel heb ik de mazzel gehad dat ik altijd in elftallen heb gevoetbald met goede voetballers en dus ook hele leuke wedstrijden heb meegemaakt.’

Het toenmalige technische beleid hield in dat de jeugd ruim baan kreeg in de hoogste elftallen van de club. De vedetten van weleer kregen te horen dat ze een stapje terug moesten doen. En midden in dat illustere gezelschap met voor de Utrechtse voetbalfans bekende namen zoals Jan Citteur, Wim Bakker, Bas van Rooij, Willem van Ede, Ad Rikze,  Willem van Heeckeren, Harry Bos en wat later Fred de Kleijn, Hennie de Rijk en Ton Martens speelde Van der Stoep zijn partijtjes mee.

‘Het waren hele gezellige tijden, met als hoogtepunten de veteranentoernooien bij Hercules, UVS Leiden, Be Quick Groningen, Robur et Velocitas in Apeldoorn, Wierden en Elinkwijk. We hebben verschrikkelijk gelachen en onze vrouwen gingen altijd mee. Het was een hechte club. Maar waar ik ook met heel veel plezier op terug kijk, is op de wekelijkse trainingsavonden op de donderdag. En natuurlijk op de nazit, want daar werden alle nationale problemen besproken en natuurlijk opgelost onder het genot van een glaasje bier.’

 

Huzarenstukje

Als (con)rector in het onderwijs was er niet veel tijd voor meer dan af en toe hand- en spandiensten, maar Van der Stoep maakte dat goed toen UVV hem benaderde als secretaris van het Algemeen Bestuur. De club had net te horen gekregen dat de vereniging weg moest van het vertrouwde sportpark JC Verthoren aan het Amsterdam-Rijnkanaal. En in 2006 verhuisde UVV naar de huidige locatie, sportpark De Paperclip in Leidsche Rijn.

Van der Stoep leverde ruim 13 jaar lang al zijn vrije tijd in voor de club. Hij maakte deel uit van de bouwgroep die de bouw van het nieuwe clubgebouw namens de opdrachtgevers begeleidde. En deed dat met veel furore.

‘Nadat we hoorden dat we moesten verhuizen is het ons op den duur gelukt om op een A4tje onze wensen en eisen te bundelen. En met dat A4tje in de hand konden alle leden van het Algemeen Bestuur uit de voeten.

En op die manier de rest van club, die de handen vol had aan het overleven op Verthoren, voeden met de laatste informatie. Ik kijk met ontzettend veel plezier en trots terug op die tijd en natuurlijk op het resultaat van ons prachtige onderkomen’, aldus de jubilaris.

Na zijn jaren in het algemeen bestuur maakte hij nog een aantal jaren deel uit van het voetbalbestuur waar graag gebruik werd gemaakt van zijn kennis en kunde. En nog steeds is hij als vrijwilliger betrokken bij de club. Samen met Rob Hoogkamer en Peter van Santen wordt de voetbalhistorie van UVV in kaart gebracht, hetgeen voor het nageslacht ongetwijfeld een pareltje zal zijn om te lezen.