Alle kampioenschappen bridge naar volgend jaar verschoven

Bridge Redactie

De topbridgers in de regio Utrecht zullen het dit jaar zonder grote toernooien moeten stellen. De Europese bridgebond, de EBL, heeft besloten dat ook de Europese kampioenschappen definitief niet doorgaan. Eerder al waren door de wereldbridgefederatie de World Bridge Games en het WK jeugd geschrapt. Daarmee loopt de bridgewereld in de pas met de grote buitensport evenementen. Immers, het EK voetbal en de Olympische Spelen zijn eerder al vanwege het coronavirus door geschoven naar het jaar 2021.

Alleen de wielerwereld hoopt, wellicht tegen beter weten in, dat er in het najaar gefietst kan worden. Dat is van groot belang om de professionele equipes op de been te houden want gevreesd wordt dat anders tal van sponsors zullen afhaken.

 

Financiële aderlating

In bridge speelt het commerciële belang minder, al zullen de profbridgers dit jaar met een flinke financiële aderlating geconfronteerd worden. Voor hen zijn de drie Nationals in Amerika een belangrijke bron van inkomsten en de eerste, de Spring National, is al geschrapt. Goede resultaten op EK’s en WK’s zijn mede bepalend voor de marktwaarde van de profs.

Midden-Nederland telt zowel bij de senioren als bij de jeugd verschillende bridgers die uitkomen voor het nationale team. Bij de senioren is Simon de Wijs uit Doorn al vele jaren een vaste waarde in het open team, hij werd in 2011 zelfs wereldkampioen en deed dat vorig jaar met zilver nog eens dunnetjes over. Bij de jeugd is Utrecht nog veel sterker vertegenwoordigd. In alle categorieën – junioren, aspiranten, pupillen en meisjes – spelen bridgers uit de regio in het Nederlands team.

Het EK stond geprogrammeerd voor juni op het Portugese eiland Madeira maar dat was onhaalbaar. Gedacht werd om het kampioenschap, van belang voor kwalificatie voor het WK, naar november te schuiven maar ook dat is nu van de baan.

Het enige toptoenooi dat nu nog (onder voorbehoud) op de kalender staat is de Champions Cup, een Europese krachtmeting tussen de landskampioenen van twaalf landen. Dat staat gepland voor november in Slowakije en kent een beperkte omvang. Vorig jaar won ’t Onstein, de vereniging van De Wijs, de cup.