Alle seinen op groen voor start Vuelta volgend jaar in Utrecht

Wielrennen Redactie

De Vuelta start volgend jaar in Utrecht. Alle seinen staan op groen voor een driedaags verblijf van de Spaanse wielerronde In Nederland. Behalve in de provincie Utrecht zal er gekoerst worden in de provincie Noord-Brabant. In veel plaatsen zullen randactiviteiten worden georganiseerd. Alle betrokken partijen zegden de afgelopen maanden hun (financiële) medewerking toe, zodat de Nederlandse organisatie het aandurft het evenement aan te kondigen.

Grootschalige evenementen met publiek zijn op dit moment nog slechts beperkt mogelijk, maar de verwachting is dat die geen probleem zullen vormen in augustus 2022. Overigens staat de exacte datum van de start in Utrecht nog niet vast. Die wordt bekend zodra de UCI de jaarlijkse wielerkalender vaststelt.

 

’Enorme opsteker’

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht reageert verheugd op de aankondiging van La Vuelta Holanda, de overfkoepelende organisatie in Nederland. ‘Dat we zo’n groot sportevenement alsnog naar Nederland en naar Utrecht hebben kunnen halen, is een enorme opsteker na deze moeilijke periode. We gaan er samen met de andere steden, provincies en (sport)organisaties onze schouders onder zetten om in 2022 een Vuelta-zomer te organiseren die alle wielerharten sneller doet kloppen.’

Aanvankelijk zou de Vuelta al in 2020 starten in Utrecht. De projectorganisatie was echter genoodzaakt om de start terug te geven in verband met de coronapandemie. Wel is meteen gekeken of het omvangrijke wielerfestijn mogelijk in 2022 georganiseerd zou kunnen worden. De organisatie van de Spaanse ronde, de ASO, stelde zich bereidwillig op en uit een haalbaarheidsonderzoek is nu een positieve conclusie gekomen. Het topsportevenement zal worden omlijst met een variërend activatieprogramma, dat al maanden voor het daadwerkelijk vertrek van het peloton een aanvang neemt.

Vuelta-directeur Javier Guillén is blij de uitkomst van het onderzoek. ‘Het is een lang gekoesterde wens om in het fietsland Nederland te starten. Nederland staat bekend om haar organisatiekracht en ik weet zeker dat we, ook gezien de huidige situatie, erin kunnen slagen om het evenement op een goede en vooral veilige manier te kunnen organiseren.’

 

Nieuwe projectdirecteur

De komende maanden worden gebruikt om de opstart van het evenement verder vorm te geven. Dit zal onder leiding gaan van een nieuwe projectdirecteur. Per 1 juli volgt Simone Richardson de huidige projectdirecteur Martijn van Hulsteijn op. Richardson werkt al meer dan dertig jaar in de sportsector als coach, vrijwilliger, directeur, bestuurder en de laatste jaren als zelfstandig ondernemer. Eerder leidde zij sportorganisaties en evenementen als de Giro d’Italia start in Gelderland, de Amsterdam Marathon, en het EK vrouwenvoetbal voor speelstad Doetinchem.

Overigens startte de Ronde van Spanje al eerder in Nederland en wel in 2009 in Assen.