Alleen Jan Timman kan Paul Keres klein beetje pijn doen

Schaken Redactie

Paul Keres heeft in de eerste drie ronden van de schaakcompetitie aangetoond dat het haar dit seizoen menens is. De Utrechtse schakers verpletterden het arme Wageningen met 8-2 en voeren de ranglijst in de eerste klasse aan. Alleen Zukertort kan Paul Keres nog enigszins bijbenen. De Amstelveners hebben net als de Utrechters nog geen punten laten liggen.

Het aantal bordpunten, zeg maar doelsaldo, van Paul Keres is echter beter. Het wachten is op de onderlinge confrontatie. Die komt er in de volgende ronde. Paul Keres heeft dan het thuisvoordeel, al is dat in het schaakmilieu van betrekkelijke waarde.

Wageningen had een opvallende persoon in de gelederen en wel de voormalige wereldtopper Jan Timman. De grootmeester bleek het nog niet te zijn verleerd, een gretige Demre Kerigan (wie wil er niet de mondiale nummer 3 van weleer verslaan?) kreeg het deksel op de neus. Daarmee was de koek aan Wageningse kant bijna op. Hugo ten Hertog, Jan Breukelman, Peter Lombaers, Niels Ondersteijn, Wesley Vermeulen, Paul Hommerson en John Cornelisse zorgden voor een vol Utrechts punt.

En Passant heeft het lastig in de meesterklasse. De schakers uit Bunschoten-Spakenburg verloren met 5,5-4,5 van Kennemer Combinatie, een van de teams waarmee dit seizoen de concurrentie moet worden aangegaan voor een plaats in de subtop. Jan Willem van de Griendt, Richard Vedder en Ivo Wantola pakten de volle buit. In klasse 2B doen Amersfoort en Paul Keres-2 het goed met respectievelijk een vierde en derde plaats.