Alles aan de kant voor de sportcarrière

Karate Roberto Cancian

Onlangs kreeg karateka Lisa Wu te horen dat ze is geselecteerd voor het Europees jeugdkampioenschap karate dat zal plaatsvinden in Praag. Historisch nieuws voor zowel Lisa Wu als voor Karate Team Utrecht. Over een kleine twee maanden zal de uit Het Zand afkomstige Lisa Wu in actie komen in Sports Hall Holešovice bij het EJK voor junioren (u18) op het onderdeel Kata dat van 17 tot en met 19 juni wordt gehouden.

‘Ik ben superblij dat ik naar het Europees kampioenschap mag. Daarvoor heb ik meerdere meetmomenten gehad zoals in Berlijn, in het Belgische Luik, tijdens de Dutch open en het Nederlands kampioenschap. Omdat ik tijdens meerdere meetmomenten op het podium ben gekomen, altijd bij selectietrainingen aanwezig ben geweest en daarbij mijzelf ook heb ontwikkeld, ben ik uiteindelijk geselecteerd’, geeft Lisa Wu aan.

Haar trainster, Sensei Lindsey Weerdenburg van Karate Team Utrecht, is net zo trots als Lisa zelf. ‘Dit is fantastisch en Lisa heeft het ook zo verdiend. Bovendien is het een historische gebeurtenis voor de sportschool.’

Wu toonde een constant niveau tijdens meerdere meetmomenten over een langere periode in Nederland en het buitenland. Ze moest continue fit op de mat staan. ‘Daarbij moest er ook hard worden doorgetraind, ook in de zomerstop. Ze sturen je niet zomaar naar het EK. Zelf ben ik jaren actief geweest op zulke grote eindtoernooien. Het is fantastisch dat er nu een leerling is, die ik alles heb geleerd, Nederland mag vertegenwoordigen’, aldus Sensei Lindsey.

Verwachtingen

‘Natuurlijk wil ik voor een medaille gaan maar de kans dat het ook lukt, is klein. In Tsjechië sta ik straks tegen de beste karateka’s van elk land en net zoals bij het onderdeel Kumite zijn er geen aparte gewichtsklassen. Het is dus lastig om in te schatten wat mijn kansen zijn. Ik heb geen verwachtingen voor het Europees kampioenschap. Het enige wat ik van mezelf verwacht is dat ik alles geef en er alles aan zal doen in de voorbereiding en in de wedstrijd zelf om het beste van mezelf te laten zien’, zegt Lisa vastberaden. Haar coach geeft aan dat ze altijd moet inzetten om het podium te halen. ‘We gaan gewoon voor een medaille mentaliteit. De wedstrijden hebben een tijdje stilgestaan vanwege de coronamaatregelen uiteraard. Het is zaak om vooral op ons zelf te focussen en daarnaast de concurrentie op de voet te volgen. Samen met Lisa zal er een plan opgesteld worden richting het EK om daar te kunnen pieken op het juiste moment. Dat doen we niet alleen maar hiervoor gaan we samenwerken met een fysiotherapeut, een conditietrainer en letten we op de juiste voeding en rust.’

Lisa vult aan dat ze naast de extra trainingen, die ze onder begeleiding doet van haar coach, ook ondersteunende trainingen krijgt bij Fysiotherapie Bodyproof. ‘In de tijd voor het EK zal de trainingsintensiteit nog meer omhoog gaan en nog specifieker gericht zijn op het EK hoe dichter we bij het toernooi zelf komen.’

Aanloop

Lisa Wu weet dat het een drukke periode is en zal blijven in aanloop naar het EK. Daar doet ze het ook voor en gaat alles voor aan de kant. ‘De komende tijd wordt een periode waarin het superbelangrijk is dat ik samen met mijn coach en sportbegeleider op school een goede planning ga maken. Ik zit namelijk ook in mijn examenjaar. Ik ben van plan om meer te gaan trainen, vaker in de week en meerdere keren op een dag. Daarbij is belangrijk om zo efficiënt mogelijk mijn trainingsuren en mijn dag in te plannen.’

Wanneer je Lisa ziet en hoort praten over haar sport, dan is het één en al passie. Ze wil het optimale uit haar sportcarrière halen en daar schuift het talent veel voor aan de kant. Daarnaast geeft zij ook zelf nog training en is zij het voorbeeld voor weer veel andere nog jonge talenten die weer graag in haar voetsporen willen treden. Hoe haar trainingsschema er in de laatste weken uitziet voor vertrek naar Tsjechië, dat plant ze in goed overleg. Ik weet nog niet of ik in juni aangepast ga trainen, dat moet ik bespreken met coach Lindsey. Ik denk dat ik met goede begeleiding zeker sport en school kan combineren. Het wordt zeker lastig, maar met een goede planning lukt het vast wel. Ik ga mijn best doen om het zo goed mogelijk te combineren’, zegt ze vastberaden.

Sensei Lindsey houdt dat ook goed in de gaten. ‘Het wordt echt keihard plannen, vervolgens ons aan het plan houden, zorgen dat we topfit worden en blessurevrij blijven.

Kansen

Net als haar coach zijn ook de ouders van Lisa Wu blij met het EK ticket voor hun dochter. ‘Mijn omgeving reageerde erg blij. Familie en eigenlijk iedereen binnen de club maar ook mijn trainingsmaatjes en vrienden reageerden enthousiast. Ze zijn heel erg blij voor me omdat ze weten hoeveel ik ervoor doe’, legt Lisa uit. Ook haar ouders zijn maar wat trots. ‘Wij vinden het fantastisch dat Lisa naar het EK gaat. Lisa en haar coach Lindsey hebben samen keihard gewerkt voor dit resultaat. Dit is een mooie bekroning op hun harde werk! Wij zijn sowieso trots’, zeggen ze desgevraagd.

Sensei Lindsey geeft aan dat het altijd goed is om voor de medailles te gaan. ‘Wij gaan naar het EK voor een optimale prestatie met de gedachte om een medaille te pakken. Hoe dat in Tsjechië verloopt, is afhankelijk van het moment. Het feit is dat alleen de beste van een land mee mag doen, zorgt ervoor dat de concurrentie ontzettend hoog is. Op papier gezien maken echte ‘karatelanden’ als Turkije, Frankrijk, Italië en Spanje de meeste kans op podiumplaatsen. Met een optimale voorbereiding, waarbij school en topsport goed samenvalt en Lisa de perfecte vorm van de dag kan bereiken, is er van alles mogelijk. Je weet nooit hoe iets loopt op het moment zelf.’

Volgens de coach zijn meerdere factoren daarbij van doorslaggevende aard. ‘Zoals een fijne loting, controle over de spanning, de juiste vorm van de dag, een beslissing die net jouw kant op valt en daarbij hoe gaat alles op je af gaat komen. Ik heb als coach het volste vertrouwen dat Lisa een hele goede performance kan neerzetten.’


De laatste nieuwsberichten: