Alvarado koestert zelfde droom als Pieterse: Spelen in 2024

Mountainbiken Redactie

Vier jaar is nog ver weg. Zeker wanneer hét evenement van 2024, de Olympische Spelen van Parijs, nog moet worden voorafgegaan door de Spelen van Tokio. ‘s Werelds beste veldrijdster Ceylin Alvarado wil in Parijs deelnemen aan de olympische mountainbike-race. Wie dezelfde droom koestert? Puck Pieterse uit Amersfoort, sinds kort ploeggenoot van Alvarado.

Veel meer dan dromen kunnen de 21-jarige Alvarado en de 17-jarige Pieterse momenteel niet doen. Uiteraard is koersen vanaf een berg in deze periode uit den boze nu wedstrijden in alle wielerdisciplines voor onbepaalde tijd zijn geannuleerd. Wellicht komt het duo elkaar tegen op het WK mountainbike, als dat dit jaar tenminste wordt gehouden. Het stond gepland voor eind juni in het Duitse Albstadt, maar wordt vanwege het coronavirus uitgesteld tot op zijn vroegst het najaar.

Alvarado heeft nog weinig ervaring op de mountainbike, Pieterse werd vorig jaar vijfde op het EK en zevende op het WK. Dat was bij de junioren, een categorie die ze nu vaarwel gaat zeggen. Het is geen toeval dat zowel Alvarado als Pieterse rijdt voor Alpecin-Fenix. Bij die Belgische ploeg is alle ruimte voor onder meer veldrijden en mountainbiken, Mathieu van der Poel is er het grote uithangbord. Hij had gehoopt te kunnen schitteren in Tokio op de mountainbike, maar door het verschuiven van de Spelen naar volgend jaar is zijn programma danig in de war geschopt.

Stilletjes begint het erop te lijken dat de Vuelta, start op 14 augustus in Utrecht, wel eens het eerste grote wielerevenement van dit jaar zal worden, al is er nog steeds geen beslissing genomen over de Tour de France. De ASO, de organisator van de Tour, zou 15 mei als deadline hebben gesteld. Een gesloten 107e editie, dus zonder publiek, is nog steeds een van de opties, al hebben meerdere renners te kennen gegeven daar niet aan te moeten denken. Voorts heeft de UCI nog geen beslissing genomen over de Giro die enkele weken geleden zelf 29 mei als nieuwe startdatum voorstelde. Maar dat lijkt gelet op de ontwikkelingen in Italië ondenkbaar.