Ambitie om een EK Young Riders te organiseren

Paardensport Peter de Jong

De tijd staat even stil op het landgoed van de familie Van der Goes. Het kasteel, het rijderskwartier, het prachtige cross countryparcours door het bos en de immer vriendelijke gastheren en - dames geven het gevoel op een high society-event te zijn verzeild, zonder de bijsmaak van dikdoenerij. De Trials zijn een ontspannen event, waar de toeschouwers overal langs het parcours opduiken, vaak met een camera in de hand.

Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

Veel meiden ook met een (toepasselijke) paardenstaart, op wie het paard nu eenmaal een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft.

 

Drie onderdelen

Rond 1 juli werd voor de zevende keer de internationale Horse Trials gehouden op het landgoed Maarsbergen. De wedstrijd bestond uit drie onderdelen. Bij de dressuur beoordeelt de jury of het paard gehoorzaam is, elastisch en ritmisch beweegt en of ruiters en paard een harmonieus geheel vormen. Bij het jumpen gaat het erom foutloos het parcours te ronden, binnen de tijd. Per afgeworpen hindernisbalk wordt een rekening van 4 strafpunten gepresenteerd. Het slotonderdeel is de spectaculaire cross country. Dwars door bos en veld moeten de deelnemers hindernissen nemen, inclusief de spectaculaire waterbak. Voor het ontwerpen van het parcours heeft men de Engelsman Eric Winter aangetrokken, naar verluidt de Johan Cruijff onder de parcoursbouwers.

Dierenarts van dienst Ben Horsmans heeft zaterdag één paard naar huis gestuurd, wegens een wond aan het been. ‘ Business as usual, die hindernissen geven natuurlijk niet mee en dan is een wondje gauw opgelopen’. Dat verklaart ook de witte zalf waarmee de paarden zijn ingesmeerd op de benen en borst. Het is vaseline, dat de huid moet beschermen tegen onaangename aanrakingen.

Horsmans noteerde zaterdag wel een pijnlijke val van ruiter Marcelle de Kam. Tussen hindernis 1 en 2 schrok haar paard Belly van een toeschouwer en reed de struiken in. Ze stond op dat moment tweede in de CIC2* en duikelde naar een 34e plaats. Belly bleef ongedeerd. ‘In het hele toernooi zijn er 5 ruiters gevallen en zijn er twee paarden veterinair afgekeurd. Op een aantal deelnemers van 200 is dat prima. Het was ook ideaal weer voor de paarden, niet te warm en niet te koud.’

 

Eventingruiters en dressuurruiters

Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

Bij het sponsorhome krijgen we een klein onderricht van paardenkenner Jantien van Zon.  ‘Eventingruiters zijn anders dan dressuurruiters. De eerste is een avonturier, die ervoor gaat. De dressuurruiter kun je vergelijken met een balletdanser, die op de details let. Hij moet de jury de indruk geven dat alles moeiteloos gaat. En het paard met onzichtbare bewegingen aansporen tot fijnzinnige bewegingen.

Eventing is de meest close band tussen paard en ruiter in de sport. Een eventingpaard is een beetje een durfal, brutaal en met een uitstekend uithoudingsvermogen. Het zijn de triatleten onder de paarden Bij de cross kom je steeds nieuwe situaties tegen die een goeie samenwerking tussen ruiter en paard vereisen. De eventingsport groeit heel snel in Nederland. Vroeger, voor de tweede wereldoorlog, was eventing heel groot. Daarna was het minder, maar in Rio werden we alweer zesde, een mooie prestatie. Het gaat ook goed met de paardensport in het algemeen, de internationale pers kopte onlangs al Orange is the new gold.’

De paardensector is echt een industrie in Nederland, groter dan de pluimveesector. Er gaat russen de 1,5 en 2 miljard euro in om. Er lopen 450.000 paarden rond, er zijn 500.000 ruiters, waarvan 80% vrouw. Het Nederlandse paard is gewild in de wereld. Ze worden all over the world verkocht. En er zit heel veel business omheen, sportzaken, hoefsmeden, dierenartsen etc. Engeland, Spanje en Duitsland zijn de grote landen, maar Nederland doet goed mee.

Paardensport heeft een meisjesimago, maar aan de top zijn ook veel jongens. Dat imago klopt niet, het is een heel stoere sport, je moet niet bang zijn. Je hebt een paard van 500 kilo onder je en daarmee moet je een deal zien te maken om tot een goede prestatie te komen.’

 

Topsport

Eventing is topsport voor het paard en ook voor de ruiter. De topruiters zitten naast het trainen met het paard allemaal in de sportschool. En trainen veel op coördinatie en stabiliteit, dat is belangrijk. De invloed op de prestatie van paard en ruiter is fiftyfifty. Een paard is niks zonder een goede ruiter en andersom, het is een twee-eenheid.

Maarsbergen begint een traditioneel evenement te worden. Het is heel fijn georganiseerd, het is een evenement in dienst van de sport. Ruiters onderling trekken veel met elkaar op. Het is heel gezellig in het ruiterdorp. Er is competitie onderling, maar iedereen helpt elkaar hier’.

Bij de stallen komen we de nationale succesruiter Tim Lips tegen. Hij rijdt zelf niet, heeft onlangs eerder gereden in een topwedstrijd in het Duitse Luhmühlen. ‘Ik kom hier mijn ploeggenoten van Team Bavaria aanmoedigen. Het is hier altijd een prachtige race.’

Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

In het bos is de cross country het best te beleven. Hindernis 9 is een prachtige plek op de top van het parcours. Je ziet de ruiters naar boven galopperen, wenden, door de kuil en dan gelijk een brede tafel waar overheen moet worden gesprongen. Tussen de opwinding van de passerende combinaties door is het daar een oase van rust, met enkel kwetterende vogels.

De hinderniswachten zijn Ottojan (18) uit Well (L) en Victor (15) uit Amersfoort. Ottojan is de zoon van kennissen van de organisatoren Van der Goes en hoopt later zelf ook deel te nemen. ‘Het zijn prachtige dieren. Je paard wordt op een gegeven moment je beste vriend’. Victor is hier in verband met een stage voor zijn school. Vroeger ruiterde hij ook maar is nu een Free Runner. ‘Wij staan hier om te kijken of de paarden goed over de hindernis heen springen en geven dat door aan de wedstrijdleiding.’

Ondertussen springen de paarden soepel over de hindernis, er is geen enkele weigering. Afentoe een ingehouden kreet van opluchting van de ruiter en dan denderen ze naar beneden. De dieren rijden de cross met een gemiddelde snelheid van maar liefst 60 kilometer per uur.

 

Organisator Maurits van der Goes

Aan het eind van de dag ontmoeten we de organisator Maurits van der Goes, die zich per hippe scooter over het terrein verplaatst. Is hij tevreden over het toernooi? ‘Ik heb er een heel goed gevoel over, 3 topdagen paardensport en iedereen heelhuids over de finish. Ik ben er het hele jaar mee bezig. Maar de laatste weken full time, de laatste dagen zelfs van ‘s morgens 5 uur tot ’s avonds 12 uur. Maar ik ben helemaal niet moe, het evenement geeft me veel energie. Iedereen heeft het hier naar zijn zin, dat is erg belangrijk voor me.’

‘We willen graag in de toekomst een EK Young Riders organiseren, dat zou geweldig zijn.