Amerongse Miranda doet mee aan Rugzakrun

Aangepast sporten Atletiek Redactie

De Amerongse Miranda Engels (38 jaar) is moeder van een zoontje en zelfstandig ondernemer met een eigen praktijk. Ze weet sinds anderhalf jaar dat ze een zeldzame bindweefselaandoening heeft, het hypermobiliteitssyndroom (HSD). Op 27 september doet ze mee aan de 10 km van de HandicapNL Rugzakrun: de eerste editie van een inclusieve run voor mensen met en zonder beperking. Hoe? Tien mannen en vrouwen rennen met haar mee. Voor elke kilometer iemand om haar rolstoel te duwen.

‘Aanvankelijk dacht men aan fibromyalgie, maar na zes jaar bleek het toch anders te zitten. Je kunt mijn lijf vergelijken met een huis waarvan het cement niet goed is. Terwijl je het één aan het repareren bent, brokkelt het ander alweer af. Mijn gewrichtsbanden en pezen zijn te soepel, waardoor mijn gewrichten niet genoeg steun krijgen. In principe is het niet progressief, maar ik krijg wel steeds meer zwakke punten. Het ene moment sta ik fris en fruitig op het schoolplein, het volgende moment zit ik in mijn rolstoel. Dat is lastig voor me, want ik zit vol energie.

De afgelopen jaren hebben we als gezin steeds meer hulp moeten vragen en komen er steeds meer hulpmiddelen het huis binnen om me te ondersteunen. Hierdoor merken we hoe belangrijk het is dat we in Nederland meer begrip moeten krijgen voor chronische aandoeningen, maar ook hoe om te gaan met een beperking als buitenstaander. Als rasechte stuiterbal verander ik niet ineens in een rustige dame in een rolstoel. Maar zoek ik nog steeds de gezelligheid op en de uitdagingen.

We gaan met z’n allen de 10 kilometer doen. Hoe? Ons team bestaat uit elf mensen. Ik heb voor elke kilometer een ander om me te duwen. Dus hoe kreupel ik die dag ook ben, ik ga de finish halen! Vroeger deed ik aan heel veel hardloopevenementen mee, nu moet ik elke keer uitvinden hoe ver ik op eigen kracht kan komen. En als ik tegelijkertijd kan zorgen dat er meer aandacht komt voor zeldzame ziektes, dan is dat heel mooi meegenomen. Vroeger deed ik aan heel veel hardloopevenementen mee, nu moet ik elke keer uitvinden hoe ver ik op eigen kracht kan komen. En als ik tegelijkertijd kan zorgen dat er meer aandacht komt voor zeldzame ziektes, dan is dat heel mooi meegenomen. Door middel van de Rugzakrun willen we een gezellige dag met familie en vrienden. En dat in combinatie met geld ophalen voor een hartstikke goed doel.’

 

Rugzakrun

De Rugzakrun is een stoere en uitdagende run over de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Oorspronkelijk gepland op 17 mei, is er een nieuwe datum gevonden vanwege het coronavirus. Alle deelnemers leggen op 27 september het parcours van 3, 10 of 21 kilometer af met een rugzak met zand. De rugzak staat symbool voor het doorzettingsvermogen van mensen met een handicap om iedere dag weer de gewone, vanzelfsprekende dingen voor elkaar te krijgen. De run is geheel toegankelijk; iedereen rent, rolt of wandelt hetzelfde parcours. Je kunt individueel meedoen of in een team samen met collega’s, familie of vrienden.

De deelnemers halen geld op voor het goede doel. Teveel mensen met een handicap voelen zich regelmatig eenzaam of buitengesloten. Omdat Nederland nog lang niet voor iedereen toegankelijk is. En omdat vriendschap sluiten voor iemand met een handicap soms net even wat lastiger is. Met de Rugzakrun zamelen we geld in voor ons [Buddies] programma, waarmee we vriendschappen mogelijk maken. En voor toegankelijke festivals. Omdat iedereen naar onze mening overal en altijd moet kunnen meedoen.

 

Over HandicapNL

In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met een handicap. Dat is 1 op de 8 Nederlanders en dit aantal blijft groeien. HandicapNL (voorheen Revalidatiefonds en Fonds Verstandelijk Gehandicapten) is een goed doel en ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan, talenten te ontwikkelen en minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om balans te vinden tussen draagkracht en draaglast en betrekt de samenleving bij het creëren van eerlijke kansen voor iedereen.

www.rugzakrun.nl