Amersfoortse Celine van Duijn Europees Kampioen schoonspringen

Schoonspringen Redactie

Schoonspringster Celine van Duijn heeft bij de EK in Edinburgh voor een stunt gezorgd door de Europese titel bij het torenspringen te veroveren. Met vijf uitstekende sprongen hield ze de Italiaanse Noemi Batki met vier punten net achter zich en veroverde haar eerste medaille op een EK.

Van Duijn had in de kwalificatie al een knappe serie neergezet, waarmee ze zich als eerste plaatste voor de finale. Daarin toonde ze haar klasse door vijf vrijwel foutloze uitvoeringen te presenteren. Aan de NOS liet ze weten: ‘Het was erg spannend, maar dat ik win is echt een grote verrassing. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste jaren en nu betaalt het zich eindelijk uit. Mijn doel was om de topvijf te halen. Ik moet zeggen: bij de laatste sprong stond ik behoorlijk te trillen. Het was erop of eronder. Ik klom uit het bad en zag op het scorebord een 1 staan. Ik werd zo blij en ik ging helemaal stuk. Echt een geweldig moment.’

De 25-jarige Amersfoortse werd vorig jaar nog tiende op hetzelfde onderdeel bij de EK in Kiev. Tijdens de FINA Diving World Cup in het Chinese Wuhan in juni van dit jaar werd ze samen met Inge Jansen vierde op de 3 meter synchroonspringen.

Van Duijn begon op haar zesde met turnen waar ze mee stopte na meerdere blessures, om op haar 18e over te stappen op het schoonspringen. Haar doel is om in 2020 mee te doen aan de Olympische Spelen in Tokio.