Amersfoortse Nienke Vinke tweemaal vijfde op EK

Wielrennen Redactie

Nienke Vinke heeft het EK in het Portugese Anadia afgesloten met twee vijfde plaatsen bij de junior-vrouwen. De hitte speelde de 18-jarige Amersfoortse danig parten. Tijdens de tijdrit gaf het kwik een temperatuur van boven de 38 graden Celsius aan en de wegwedstrijd kende dezelfde zware omstandigheden. Vinke, lid van wielervereniging Eemland en rijdend voor NXTG Racing, was naar Portugal afgereisd met twee nationale titels op zak.

In de tijdrit bleef Nienke Vinke op het parcours van 22 kilometer acht seconden van het zilver verwijderd. De Europees kampioene, de Duitse Jusyna Czapla, bleef met een voorsprong van 55 seconden buiten bereik.  In de wegwedstrijd zat Vinke zat als enige Nederlandse in een kopgroep van tien met onder meer vier Italiaanse en twee Franse meiden. Op de steile klim reden er twee Italiaanse plus een Franse renster weg en het was gedaan. Vinke kon in haar eentje weinig uitrichten, de overige Italiaansen controleerden de koers en maakten elke uitlooppoging onschadelijk. De titel ging uiteindelijk naar de Française Eglantine Rayer.

‘Ik denk dat er echt niet meer in zat. Ik ben al lang blij dat ik een stuk beter met de warmte kon omgaan dan tijdens de tijdrit,’ aldus de Amersfoortse.

Mischa Bredewold  kon bij de beloftevrouwen geen potten breken. De renster uit Hoogland eindigde als zestiende. Europees kampioene werd Shirin van Anrooij die eerder al de titel in het tijdrijden had gegrepen. De Zeeuwse ontwikkelt zich als een komeet en is in het veldrijden een geduchte tegenstandster van Puck Pieterse. Dat geldt ook voor Fem van Empel, winnares van het brons in de wegwedstrijd.