Amsterdam wint in Utrecht

Basketball Redactie

Zondag 19 en maandag 20 september vormde het Jaarbeursplein in Utrecht het decor voor een uniek internationaal 3X3 basketbal evenement: de 3X3 Unites Challenger Utrecht 2021. Deze Challenger in Utrecht onder auspiciën van de FIBA was het slotevent van de serie ‘From the Streets to the World Stage’ evenementen die zijn georganiseerd door de stichting 3X3 Unites. Voor de zestien deelnemende teams in Utrecht stond deelname aan de FIBA World Tour Masters op 29 en 30 oktober in Abu Dhabi op het spel.

Torenhoge favoriet was Team Amsterdam Talent & Pro. Een sterke line-up (feitelijk de nationale selectie), inclusief olympiërs Dimeo van der Horst en Arvin Slagter, met maar één doel: het toernooi winnen. Omdat de wedstrijden in Nederland worden afgewerkt hadden ze natuurlijk thuisvoordeel, in een stadion waar het publiek ook nog eens veel impact heeft. Deze zitten bovenop de court en brengen een hoop sfeer mee, waardoor het een ware heksenketel kan worden. Tijdens de twee toernooidagen namen elke dag 750 bezoekers plaats in het stadion die de spelers naar grote hoogten joelden. Plaats van handeling was namelijk het corona-proof pop-up stadion op het Jaarbeursplein waar twee weken eerder het King of the Court beachvolleybaltoernooi werd gehouden. Dat stadion werd helemaal ‘gerebrand’ en aangepast voor 3×3 basketball.

 

Amsterdam

Van de zestien deelnemende teams speelden er zes eerst een kwalificatietoernooi voor twee plaatsen in het hoofdtoernooi. In dat hoofdtoernooi sprak één wedstrijd vooraf al tot de verbeelding: de poulewedstrijd tussen de twee Nederlandse ploegen, Team Amsterdam Talent&Pro en Team Utrecht. Op voorhand al een interessante ontmoeting, vooral voor Jessey Voorn die het met Team Utrecht ging opnemen tegen twee spelers (Arvin Slagter en Dimeo van der Horst) met wie hij op de Olympische Spelen in Tokio actief was.

De Amsterdammers wisten de verwachtingen waar te maken. Eerst knikkerden ze de Utrechters uit het toernooi (20-15) en wisten ze vervolgens de finale te bereiken waar ze het Servische team Ub troffen. Met 13-17 werd ook deze naar de slachtbank geleid.

Bij de Pro Cup Final voor vrouwen ging de zege naar het team van Noor Driessen, Janis Boonstra, Fleur Kuijt en Julia Jorritsma.