Anna van der Breggen heerst op de Muur, Van Vleuten vierde

Wielrennen Redactie

Anna van der Breggen is de koningin van Hoei. Op de beruchte Muur, steevast scherprechter in de Waalse Pijl, ging ze in fraaide cadans naar haar zevende zege op rij. Het zal de laatste zijn want de huidige wereldkampioene zet na dit seizoen een punt achter haar carrière en gaat verder als ploegleider. Annemiek van Vleuten was achter Katarzyna Niewiadoma op weg naar de derde podiumplaats, maar liet zich verschalken door Elisa Longo Borghini.

Van Vleuten had een verwoede poging gedaan om in de aanloop naar de Muur van Hoei wat rivalen te lossen, maar de belangrijkste concurrenten bleven in haar wiel. Behalve dan Marianne Vos, de winnares van de Amstel Gold Race kon het tempo niet bijbenen. Van der Breggen nestelde zich aan de voet van de steile slotklim aan kop van het groepje dat vooraan was overgebleven. Alleen de Poolse Niewiadoma kon volgen en het leek nog op een echte tweestrijd uit te draaien. Maar op de top bleek Van der Breggen het nog tamelijk makkelijk te kunnen afmaken. De Woerdense Floortje Mackaij behoorde tot de uitvallers.

Een ijzersterke race reed de jonge Demi Vollering. Ze stelt steeds nadrukkelijker haar kandidatuur voor de wegrace op de Olympische Spelen. Het wordt dringen bij de vrouwen want slechts vijf rensters mogen van start gaan. De opmars van Vollering zou wel eens te koste kunnen gaan van Ellen van Dijk die graag de olympische tijdrit wil rijden, maar de twee rensters die op dat onderdeel namens Nederland zullen starten komen ongetwijfeld uit de wegploeg.

Bij de mannen ging Primož Roglič iets te vroeg aan. De Franse wereldkampioen Julian Alaphilippe achterhaalde hem nog en pakte zijn derde zege op de Muur. Derde werd veteraan Alejandro Valverde. De Utrechtse klimmer Martijn Tusveld eindigde op plaats 68.

De Waalse Pijl geldt als opwarmertje voor de oudste wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik (La Doyenne) die zondag wordt gehouden.