Annemiek van Vleuten behoudt haar topvorm in Noorwegen

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten heeft nog steeds de vorm waarmee ze in Tokio olympisch kampioen tijdrijden werd. Zondag schreef ze de vierdaagse etappekoers Ladies Tour of Norway op haar naam. De basis daarvoor legde de geboren Utrechtse zaterdag door toe te slaan op de slotklim van de koninginnenrit. Dylan van Baarle kende een sterk openingsweekend in de Vuelta. Hij werd zesde in de tijdrit en steeg in etappe 2 naar plaats vijf.

Een tempoversnelling van Annemiek van Vleuten op weg naar het skioord Norefjell was iedereen te veel in de derde etappe van de Ronde van Noorwegen. De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman die als eerste van de favorieten een aanval had geplaatst bleef nog het meest in de buurt van de kopvrouw van Movistar, maar ook zij moest meer dan een halve minuut toegeven. In de laatste etappe kwam de leidende positie van de alert rijdende Van Vleuten niet meer in gevaar.

Overigens bedankte de sterkste vrouwelijke coureur in Tokio – naast goud in de tijdrit won ze zilver in de wegrace – haar ploeggenoten uitvoerig voor het werk dat ze verzet hadden.

Floortje Mackaij uit Woerden (Team DSM) legde beslag op plaats 24 in het eindklassement, Mischa Bredewold uit Hoogland (Parkhotel Valkenburg) werd 25ste. Beide rensters waren in de zware bergrit in de subtop van het sterke internationale veld geëindigd.

 

Dylan van Baarle

Met enigszins gemengde gevoelens keek Dylan van Baarle terug op de start van de Ronde van Spanje. De individuele tijdrit over ruim 7 kilometer in Burgos leverde hem een knappe zesde plaats op met een achterstand van slechts 11 seconden op winnaar Primož Roglič. Er had nog meer ingezeten voor de Veenendaler, ware het niet dat hij in de slotfase met een leegloper geconfronteerd werd. Desondanks illustreerde de renner van INEOS Grenadiers dat zijn vorm niet heeft ingeboet sinds zijn optreden in de olympische wegwedstrijd, die hij met een vijftiende plaats afsloot. Van Baarle rijdt in Spanje in dienst van vooral Egan Bernal die naar verwachting met Roglič zal duelleren om de eindzege. In de tweede etappe van de Ronde van Spanje, gewonnen door de Belg Jens Philipsen, steeg Van Baarle zelfs nog een plaatsje in het klassement. Utrechter Martijn Tusveld werd in de chronorace 28ste en kende daarmee een goede start.

 

Marijn van den Berg

Met een Nederlandse equipe doet Marijn van den Berg uit De Meern (Groupama-FDJ) mee aan de internationaal sterk bezette Tour de l’Avenir, een van de belangrijkste meerdaagse wedstrijden voor talentvolle coureurs. Zondag was de derde etappe, een ploegentijdrit over 27 kilometer. Nederland triomfeerde en Mick van Dijke is de nieuwe leider.