Annemiek van Vleuten bij laatste vier titel ‘sportvrouw van 2018’

Sportprijzen Redactie

Annemiek van Vleuten is doorgedrongen tot de laatste drie kandidaten voor de titel sportvrouw van het jaar. Of liever gezegd laatste vier, want de jury kon geen keuze maken tussen de in Vleuten geboren wielrenster en haar collega Anna van der Breggen. Beiden werden wereldkampioen en wonnen daarnaast verschillende grote koersen.

De titel sportvrouw van 2018 zal gaan tussen een wielrenster en een schaatsster. De andere twee genomineerden die na een strenge schifting overbleven zijn Jorien ter Mors, winnares van olympisch goud en wereldkampioene sprint, en olympische kampioene shorttrack Suzanne Schulting.

Het kostte de jury veel hoofdbrekens om tot deze shortlist te komen, bekende voorzitter Bas van der Goor. Opvallende afvallers waren Sharon van Rouwendaal uit Baarn, drievoudig Europees kampioen openwater zwemmen, en tennisster Kiki Bertens die afgelopen jaar de wereldtop bestormde.

Van Vleuten werd wereldkampioen tijdrijden, Van der Breggen wereldkampioen op de weg. Van Vleuten won verder onder meer de Giro Rosa en de Boels Dolmans Ladies Tour en tekende voor een spectaculaire inhaalrace in La Course door Van der Breggen, winnares van verschillende voorjaarsklassiekers, op de laatste meters te achterhalen. Momenteel revalideert ze van een breuk in haar knie die ze opliep bij een valpartij in de WK-wegwedstrijd.

 

Geen Dumoulin

Bij de mannen was de grootste verrassing dat Tom Dumoulin, tweede in de Tour de France en tweede in de Ronde van Italië, niet de laatste drie haalde. Wel motorcrosser Jeffrey Herlings, de eerste Nederlandse wereldkampioen in de zwaarste klasse, schaatser Kjeld Nuis, tweevoudig olympisch kampioen, en turner Epke Zonderland die wereldkampioen werd op zijn favoriete nummer de rekstok en al eens tot sportman van het jaar werd uitgeroepen.

De titel paralympiër van het jaar wordt een strijd tussen snowboardster Bibian Mentel uit Loosdrecht, rolstoeltennisster Diede Groot uit Oudewater en het vrouwen rolstoelbasketbalteam. De drie genomineerden voor sportploeg van het jaar zijn drie wereldkampioenen: de teamsprinters (baanwielrennen), de Nederlandse hockeyploeg en het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Jac Orie (schaatsen), Raemon Sluiter (tennis, Kiki Bertens) en Jeroen Otter (shorttrack) zijn kandidaat voor ‘beste coach’.

Het sportgala wordt woensdag 19 december live uitgezonden door de NOS.