Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk  al vroeg in vorm

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk voor wie het seizoen in het najaar hardhandig eindigde met een val in Parijs-Roubaix zijn klaar voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Van Vleuten schreef voor de tweede maal de Ronde van Valencia op haar naam. De basis daarvoor legde ze in de derde etappe door te triomferen na een zware beklimming. Van Dijk won eveneens een rit in Spanje en legde beslag op de vierde plaats in het eindklassement.

De slotrit van de Setmana Valenciana-Volta Comunitat Valenciana Fémines zoals de Ronde van Valencia voor vrouwen officieel heet, eindigde zondag in een massasprint. Marta Bastianelli van het Team Emiraten toonde zich de snelste. Lorena Wiebes uit Mijdrecht haalde als negende ook de toptien, maar eindigde in het eindklassement in de achterhoede. Haar ploeggenote Floortje Mackaij (DSM) handhaafde zich met een negentiende plaats in de subtop.

Van Dijk haalde dus net niet het eindpodium met een achterstand van 2.29 op Van Vleuten. De Woerdense had tot haar verbazing de tweede rit middels een sprint gewonnen en wel van Soraya Paladin, terwijl het peloton enkele seconden later de finish passeerde. Normaal moet de Europees kampioen het niet van haar explosiviteit hebben, als ze wint dan komt ze solo aan.

Zaterdag sloeg Annemiek van Vleuten haar slag in een zware bergrit. De 39-jarige kopvrouw van de Spaanse ploeg Movistar had op de aankomst bergop ruim een minuut voorsprong op de Deense Cecilie Uttrup Ludwig. In de slotetappe kwam haar eindoverwinning niet meer in gevaar. Uttrup Ludwig werd tweede en Marta Cavalli derde.

Het wielerseizoen gaat volgens veel Europese volgers pas echt van start op 26 februari met de Omloop het Nieuwsblad. Publiek is weer welkom bij de start bij ’t Kuipke in Gent en bij de finish in Ninove. In deze Belgische eendagskoers zullen ook veel profrensters uit de regio Utrecht van de partij zijn.