Annemiek van Vleuten gaat in Giro Rosa genieten van Gavia

Wielrennen Hans van Ommeren

Pijn kunnen lijden is een waardevolle eigenschap voor een wielrenner. Annemiek van Vleuten kan dat als geen ander. Het zal de winnares van de Giro Rosa van vorig jaar van pas komen in de 30ste editie van deze grootste etappekoers voor vrouwen. De rensters krijgen namelijk een van de meest beruchte bergen in de Italiaanse Alpen voor hun kiezen. De Gavia.

Met drie Nederlandse winnaars aan het vertrek belooft de Ronde van Italië voor vrouwen die vrijdag 5 juli begint een polderkraker van jewelste te worden. Marianne Vos is het meest succesvol geweest in de enige grote ronde voor vrouwen. Driemaal greep ze de eindzege. Toch lijkt het dit jaar vooral een tweegevecht te worden tussen Annemiek van Vleuten die vorig jaar de concurrentie aan flarden reed, en de winnaar van 2017, Anna van der Breggen.

Beiden beschikken over grote klimmerscapaciteiten en dat is nodig want in zeker twee etappes gaat het flink omhoog. De voorlaatste rit voert het peloton naar de top van de Malga Montasio met een zeer steil laatste stuk en stijgingspercentages van boven de 20 procent. Maar de meeste aandacht zal uitgaan naar de vijfde etappe wanneer een mythische berg moet worden beklommen.

 

Bevangen door de kou

In 1988 kwam Johan van der Velde als eerste aan op de Passo di Gavia, 2621m boven de zeespiegel. De Nederlander had zich aan de voet van de berg ontdaan van zoveel mogelijk ballast. Verleid door een zonnetje had hij zijn jack en handschoentjes aan een begeleidende motoragent gegeven. In korte mouwtjes was Van der Velde begonnen aan de klim om bevangen door de kou op de top te arriveren. Het weer was omgeslagen, de tijdelijke opklaring was veranderd in een sneeuwstorm. In een ijzig decor stapten tientallen renners met bevroren ledematen van hun fiets. Ook Van der Velde zocht de warme rennersbus op maar stapte toch weer op om bijna een uur na de winnaar te finishen. Dat was zijn landgenoot Erik Breukink.

De Gavia was dit jaar ook in de Giro van de mannen opgenomen, maar hen werd de helletocht bespaard vanwege lawinegevaar. Voor de vrouwen blijft hij op het menu staan, tot vreugde van Van Vleuten die het niet zwaar genoeg kan zijn. Meteen na het bekend worden van het routeschema verklaarde ze op de website van haar ploeg Mitchelton-Scott blij te zijn met de Gavia. ‘Het is een speciale klim voor mij die ik erg goed ken omdat Livigno de plaats is waar ik altijd op hoogtestage ga.’

 

Bloedvorm

Enkele weken geleden nog was de Utrechtse van geboorte op de Gavia-pas met onder meer ploeggenote Amanda Spratt. De wekenlange trainingsarbeid in de ijle lucht wierp zijn vruchten af op het NK tijdrijden. Van Vleuten verpletterde de concurrentie en toonde drie dagen later in de wegwedstrijd met enkele tempoversnellingen aan dat ze in bloedvorm verkeert.

De Giro Rosa begint met een ploegentijdrit over 19 kilometer als eerbetoon aan Fausto Coppi, die een eeuw geleden geboren werd in Castellani. De finish is bij het graf van de  legendarische Italiaan. Er is ook nog een individuele tijdrit van 12 kilometer, een dag na de Gavia waarvan het parcours grotendeels omhoog voert. In totaal moeten de rensters in 10 dagen zo’n 920 kilometer afleggen.

Uit de regio doet ook mee Floortje Mackaij. Ze krijgt bij Sunweb een beetje een vrije rol. Aan de ene kant wordt de Woerdense geacht kopvrouw Lucinda Brand bij te staan, maar ze mag ook voor eigen succes gaan in een etappe.