Annemiek van Vleuten gaat na coronabreak door met winnen

Wielrennen Redactie

Alsof de tijd had stilgestaan. De laatste vrouwenkoers voor de coronabreak werd gewonnen door Annemiek van Vleuten, de eerste na de maandenlange sportieve lockdown door… Juist, opnieuw was de Utrechtse van geboorte de beste van het vrouwenpeloton. De wereldkampioene kwam in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa solo aan nadat ze in de finale was weggereden bij twee medevluchters.

Er was veel te doen rond de herstart van het wielerseizoen. Op het laatste moment trok de ploeg van Marianne Vos, CCC Liv, zich terug omdat niet duidelijk was of alle rensters waren getest. Bovendien was het aantal besmettingen in de regio Navarra de laatste dagen flink toegenomen. Lange tijd ging het gerucht dat ook de equipe van het Amerikaanse Trek-Segafredo, met Ellen van Dijk en Lucinda Brand, niet van start zou gaan, maar dat bleek niet te kloppen. En ook de Nederlandse topformatie Boels-Dolmans ging ‘gewoon’ de strijd aan.

Safety and health top priorities as racing returns: an interview with doctor Nino Daniele

Dat Van Vleuten, een trainingsbeest pur sang, de afgelopen maanden niet had geluierd bewees ze in de 120 kilometer lange eendagskoers in Baskenland. Hoewel de vrouwen na de lange periode van sportieve onthouding erg gretig waren duurde het even voordat de koers openbrak. De hoge temperatuur was daar zonder twijfel debet aan. Bovendien waren er verschillende pittige hellingen in het parcours opgenomen.

Op de voorlaatste klim probeerde een groepje met Van Vleuten en Van der Breggen een gaatje te slaan, maar dat mislukte. Daarna slaagden de twee Nederlandse vrouwen er wel in weg te komen, al was Mavi García hen vooruit gesneld. De Spaanse kon nog het langst het wiel van de 37-jarige kopvrouw van Mitchelton-Scott volgen, maar moest uitiendelijk de wereldkampioen laten gaan. Ellen van Dijk uit Woerden werd dertiende op bijna zeven minuten van de winnares.

De vrouwen blijven nog even in Spanje. Vandaag rijden ze de Klasikoa Navarra en zondag Durango-Durango.