Annemiek van Vleuten geeft masterclass in Vuelta

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten heeft donderdagavond een masterclass gegeven in de Ceratizit Challenge oftewel de Vuelta a España voor vrouwen. De geboren Utrechtse kwam in de tweede etappe solo aan met een voorsprong van 2.16 op rodetruidraagster Elisa Longo Borghini. De kopvrouw van Movistar wil dit jaar alle drie de grote rondes winnen. De Giro en de Tour heeft ze al op zak, in Spanje heeft ze nu een belangrijke stap gezet op weg naar die unieke trilogie.

De tweede etappe van ruim 105 km gold al meteen als de koninginnenrit omdat er verder geen serieuze bergritten op het menu staan. Van Vleuten had woensdag in de ploegentijdrit waarmee de Ceratizit Challenge van start ging, een achterstand van 25 seconden opgelopen. De snelste tijd in de race tegen de klok werd gerealiseerd door Trek-Segafredo, met onder meer Lucinda Brand en Shirin van Anrooij in de gelederen. SD Worx met Demi Vollering, vooraf beschouwd als de grootste concurrent van Van Vleuten, eindigde als vierde, een plaats voor Movistar met Van Vleuten. Team DSM met Floortje Mackaij werd zesde van de in totaal 22 ploegen.

Van Vleuten wist dat het een dag later moest gebeuren. Op de voorlaatste klim, de Fuente las Varas met 6 km van ruim 6 procent, ging ze er vandoor. Vollering en Longo Borghini konden nog wel volgen, maar moesten er bij een volgende versnelling ook af. Op de top had Van Vleuten 45 seconden op Vollering en 1.05 op de Italiaanse, die gezelschap had gekregen van de Duitse Liane Lippert. Ze breidde vervolgens haar voorsprong gestaag uit op de slotklim Campo la Cruz, met 8 procent over een stuk van 3,2 km. In finishplaats Colindres had ze een gat van minuten geslagen, meer dan genoeg om de leiderstrui over te nemen.

Overigens steekt de Vuelta a España voor vrouwen schril af met de Giro Donne en de Tour de France Femmes. De meeste etappes zijn vlak. Zondag is na vijf dagen al de finish in Madrid, wanneer ook de mannen hun Vuelta beëindigen. Zij hebben er dan  een ruim drie weken durende tocht op zitten die begon in een enthousiast Utrecht.