Annemiek van Vleuten geselt vrouwenpeloton in Giro Rosa

Wielrennen Redactie

Vanwege lawinegevaar geen Gavia, maar de Torri di Fraele. Een minder zware beklimming met veel haarspeldbochten. Jammer vond wielrenster Annemiek van Vleuten, maar geen nood, ze kende daar het hele gebied in de Italiaanse Alpen. Het was geen grootspraak. In de eerste echte bergetappe legde de geboren Utrechtse de zweep over het complete peloton van de Giro Rosa.

Annemiek van Vleuten. Foto: Mitchelton Scott

De beloning kwam na 87 kilometer in de vorm van een roze trui. Een trui die ze kende van vorig jaar. Toen was Van Vleuten oppermachtig in de grootste etappekoers voor vrouwen en won ze voor de eerste keer het eindklassement. Ze wilde die prestatie dit jaar dolgraag herhalen en had daarom weken getraind in het Italiaanse hooggebergte. Niet voor niets, zo ondervond de concurrentie die kreunend de slotklim volbracht. Incluis Anna van der Breggen, de winnares van 2017.

Vooraf werd de wereld- en olympisch kampioen beschouwd als de grootste uitdager van de 36-jarige Van Vleuten. Maar tegen de ontketende kopvrouw van Mitchelton-Scott bleek niemand opgewassen. Na de klim was er nog een korte afdaling naar het meer van Cancano waar de finishstreep was getrokken. Van Vleuten had een voorsprong van zo’n drie minuten op de nummer twee. Dat was Lucinda Brand van Sunweb die de sprint won van een groep achtervolgers met daarin ook Van der Breggen. De leider in het algemeen klassement Katarzyna Niewiadoma finishte als derde.

Halverwege de Giro Rosa die zondag eindigt in Idune is de vraag wie Van der Vleuten van haar tweede eindzege kan afhouden. Woensdag is er een individuele tijdrit over een parcours dat omhoog gaat, zaterdag een steile klim naar de top van de Montasio.