Annemiek van Vleuten haalt podium in Luikse klassieker

Wielrennen Redactie

Anna van der Breggen is de beste klimster van het vrouwenpeloton. Als je dan in de Ardennen-klassieker Luik-Bastenaken-Luik het podium haalt heb je het goed gedaan. Annemiek van Vleuten wist in haar hart ook wel dat ze haar zeven jaar jongere landgenote waarschijnlijk niet van de triomf zou kunnen afhouden. De derde plaats voelde dan ook een klein beetje als een zege.

‘Ik ben op waarde geklopt. Ik kon niet mee met Anna. Ik was achterop geraakt door een valpartij en moest daarna heel veel goedmaken,’ verklaarde de in Vleuten geboren renster van Mitchelton Scott.

Van der Breggen begint zo langzamerhand de status van Marianne Vos in haar gouden periode te benaderen. Dit jaar won ze ook al de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl. Vos was er ook bij in La Doyenne, de laatste grote voorjaarsklassieker, maar kwam in een afdaling ten val. Ze brak daarbij haar sleutelbeen. De koningin van het vrouwenpeloton heeft na een periode vol blessures en overtraindheid niet meer haar oude niveau gehaald en de vraag is of dat ooit nog zal gebeuren. Maar met vooral Van der Breggen, en ook Van Vleuten, wereldkampioene Chantal Blaak, Luncinda Brand, Sabrina Stultiens, Amy Pieters en Ellen van Dijk heeft Nederland bij de vrouwen ongekend veel ijzers in het vuur.

Als de weg naar boven loopt meldt zich vanzelf Van der Breggen aan het front. In Luik-Bastenaken-Luik was de kopvrouwe van Boels-Dolmans in de laatste 30 kilometers zeer alert. Ze achterhaalde de Australische vluchtster Amanda Spratt, ploeggenote van Van Vleuten, en liet haar een kilometer voor de finish achter zich. Van Vleuten won het sprintje om het brons. Ellen van Dijk uit Woerden (Sunweb) die een goede koers had gereden, werd een aantal seconden later knap vijfde.