Annemiek van Vleuten imponeert een maand eerder dan gepland

Wielrennen Redactie

De eerste clash in het nieuwe seizoen tussen Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen is in het voordeel van de Utrechtse (Vleuten) van geboorte beslecht. De 36-jarige kopvrouw van het Australische Mitchelton Scott schreef met groot vertoon van macht de zware Strade Bianche -met verschillende gravelstroken- op haar naam. De zege van Van Vleuten was des te opvallend omdat haar rentree in het wielerpeloton pas voor april gepland stond.

Van Vleuten moest maanden revalideren nadat ze in de wegwedstrijd van het WK haar knie had gebroken en toch door was gereden tot aan de finish, een afstand van bijna honderd kilometer. Ze is nu een week of tien serieus in training en ging onder meer met de mannenploeg van Mitchelton Scott op hoogtestage in Spanje.

Twaalf kilometer voor de finish in Siena reed ze in de beklimming weg van een groepje concurrenten, onder wie Van der Breggen, de winnares van vorig jaar. Van Vleuten viel nooit stil en consolideerde op de vlakke stukken haar voorsprong die rond de halve minuut bleef schommelen en uiteindelijk 37 seconden bedroeg. De Deense Annika Langvad van Boels-Dolmans werd tweede, Katarzyna Niewiadoma uit Polen derde. Marianne Vos moest in de laatste meteres passen en eindigde als zevende.

‘Ik had dit niet verwacht, ik dacht dat deze koers, die ik overigens hoog op mijn verlanglijstje had staan, te vroeg kwam,’ was Van Vleutens reactie na de finish. Haar beloning was de eerste paarse leiderstrui van het WorldTour-klassement.