Annemiek van Vleuten in de tang, Dylan van Baarle haalt podium

Wielrennen Redactie

Geen derde zege van Annemiek van Vleuten in de Ronde van Vlaanderen. De 39-jarige Utrechtse van geboorte zat in de finale in de tang van een duo van SD Worx. Lotte Kopecky rondde het ploegenspel af en zorgde dan toch voor vreugde bij het thuisland. Want bij de mannen waren de Belgen in geen velden of wegen te bekennen. Mathieu van der Poel pokerde met succes in de finale, terwijl Dylan van Baarle verrassend tweede werd.

Bij de vrouwen domineerde het sterke blok van de Nederlandse ploeg SD Worx. Op zo’n veertig kilometer van de finish was er een kopgroep met onder meer de Europees kampioene tijdrijden Marlen Reusser, maar kennelijk durfde de ploegleiding niet op de Zwitserse te gokken want Chantal van den Broek-Blaak stak de achtervolgers de helpende hand toe. Van Vleuten zal haar inwendig bedankt hebben want in haar eentje lukte het de kopvrouw van Movistar niet het gat te dichten.

Nu volgde een hergroepering en Van Vleuten ging vol door op de Paterberg. Alleen Kopecky en Blaak haakten aan. Het drietal vergrootte de voorsprong in het laatste stuk van 13 kilometer. Blaak offerde zich op voor haar Belgische ploeggenote, Van Vleuten wist dat het niet zou lukken weg te komen en gokte op de sprint. Daarin was zoals verwacht Kopecky, die Van Vleuten ook al had geklopt in de Strade Bianche, te sterk. Floortje Mackaij (Woerden) kwam als veertiende binnen op 1.10, Mischa Bredewold (Hoogland) eindigde in dezelfde tijd op plek 23 en Ellen van Dijk op 1.18 op plek 30.

Tadej Pogacar domineert

Bij de mannen maakte Tadej Pogacar grote indruk bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont. In een ruk stootte de jonge Sloveen door naar voren. Met de Paterberg er achteraan werd het peloton volledig door elkaar geschud. Toen de kruitdampen waren opgetrokken waren er vijf koplopers: Pogacar, Mathieu van der Poel, oud-Veenendaler Dylan van Baarle, Valentin Madouas en Fred Wright.  

Dylan van Baarle. Foto: INEOS Grenadiers

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont moest Van Baarle er als eerste af. Met Pogacar sleurend aan kop kon alleen Van der Poel nog in zijn wiel blijven, zij het met de grootste moeite. Op de allerlaatste helling, de Paterberg, gaf opnieuw Pogacar het tempo aan. Van der Poel kraakte, leek ook te breken maar zijn wilskracht hield hem in het spoor van de tweevoudige Tourwinnaar.

Van Baarle had zich enigszins herpakt en volgde met Madouas op een halve minuut van het leidende duo. Het gaatje bleef in stand tot de twee vooraan gingen pokeren. Ze wachten erg lang met de eindsprint en de achtervolgers kwamen er bij. Van der Poel leek zijn eigen glazen ingegooid te hebben, maar redde het uiteindelijk toch. Van Baarle greep een schitterende tweede plaats, Madouas werd derde en Pogacar werd het kind van de rekening. De Sloveen was enorm ontgoocheld met zijn vierde plaats maar het was toch echt zijn eigen schuld dat hij op het eind ingesloten zat.

Na de tweede plaats op het WK opnieuw een aansprekend resultaat voor Dylan van Baarle, die jarenlang in Veenendaal woonde en nu in Monaco verblijft. ‘Je weet dat die twee mannen op het eind ook naar elkaar gaan kijken. Ze hadden niet helemaal in de gaten dat wij eraan kwamen.’ Had hij zelfs nog gedacht aan de zege? ‘Niet echt, Mathieu was net te snel. Maar deze plaats op het podium van de Ronde van Vlaanderen betekent erg veel voor me.’


De laatste nieuwsberichten: