Annemiek van Vleuten klasse apart bij herstart wielerseizoen

Wielrennen Redactie

Met drie koersen in Spanje werd het wielerseizoen voor de vrouwen hervat na de coronabreak. Met steeds dezelfde winnares. Annemiek van Vleuten stak er met kop en schouders bovenuit en is de gedoodverfde favoriet voor de eerste grote wedstrijd, de Strade Bianche komende zaterdag. De in Vleuten geboren wereldkampioene lijkt op 37-jarige leeftijd sterker dan ooit en staat dit jaar nog op een score van honderd procent.

Vier keer starten in 2020, vier keer winnen. Het zijn ongekende cijfers in het wielrennen die je eigenlijk alleen bij de jeugd tegenkomt. Donderdag won Van Vleuten na een maandenlange periode van onthouding de Emakumeen Nafarroako Klasikoa, een dag later de Klasikoa Navarra en zondag Durango-Durango. Voor de corona-uitbraak had ze al de enige koers waar ze aan meedeed, de Omloop Het Nieuwsblad, op haar naam geschreven.

De huidige kopvrouw van het Australische Mitchelton-Scott wordt genoemd als het toekomstige boegbeeld van een nieuwe Nederlandse vrouwenploeg. Jumbo-Visma wil zijn vizier in 2021 verbreden met een vrouwenequipe van een aantal jonge, talentvolle meiden rond een paar ervaren toprensters. Van Vleuten laat zich er niet over uit op social media, maar heeft in het verleden wel gezegd zich thuis te voelen bij Mitchelton-Scott waar ze alle vrijheid heeft. Als Jumbo-Visma, die met Roglic, Dumoulin en Kruijswijk een gooi wil doen naar de Tourzege, een spectaculaire entree wil maken in het vrouwenwielrennen ligt het voor de hand dat ze de beste wielrenster van dit moment willen contracteren.

In Spanje hanteerde de wereldkampioene een succesvolle tactiek. Ze reed steeds weg in een beklimming en kwam telkens solo aan. In Durango was haar voorsprong wat kleiner dan in de twee eerdere koersen. Landgenote Anna van der Breggen kon lang in haar wiel blijven, maar moest op de finish 18 tellen prijsgeven. De Italiaanse Elisa Longo Borghini eidigde als derde.  Haar ploeggenote van Trek-Segafredo Ellen van Dijk speelde bij de herstart van  het seizoen een bescheiden rol maar kwam  op het eind van het Spaanse drieluik wel tot haar beste klassering. In Durango  kwam de Woerdense als zevende over de meet op ruim anderhalve minuut van Van Vleuten.

 

*Vertaling uit het Baskisch: Van Vleuten overwinnaar, Van der Breggen en Longo-Borghini