Annemiek van Vleuten laat NK op de weg schieten

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten laat dit jaar het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg aan zich voorbij gaan. De geboren Utrechtse wil zich volledig concentreren op de voorbereiding voor de Giro Donne en de Tour de France Femmes. Van Vleuten veroverde het nationale tricot in 2012. Het parcours op en rond de VAM-berg in Drenthe acht ze minder geschikt voor haar dan een parcours in Limburg. ‘Ik heb daar als eenling weinig te zoeken.’

Van Vleuten won twee keer (in 2018 en 2019) de Ronde van Italië voor vrouwen, tegenwoordig de Giro Donne geheten. Dit jaar zijn er tien etappes met een rustdag (van 30 juni tot en met 10 juli). Er zit een periode van dertien dagen tussen tot aan de start van de Tour de France Femmes, die uitgebreid is naar acht dagen (van 24 tot en met 31 juli).

Op haar eigen website schrijft de 39-jarige kopvrouw van Movistar dat ze volop aan het trainen is voor de twee grote meerdaagse koersen voor vrouwen. Eind april brak ze haar pols tijdens een training en zegde onder meer drie koersen in Spanje af. Vier weken na de operatie was ze weer pijnvrij. Daarvoor was ze al begonnen met trainen in Andorra, onder meer in het gezelschap van Floortje Mackaij uit Woerden.