Annemiek van Vleuten met snode plannen naar Goldrace

Wielrennen Hans van Ommeren

Kan Annemiek van Vleuten zondag in de Amstel Gold Race haar landgenote Anna van der Breggen - figuurlijk - in de wielen rijden? Die vraag staat centraal aan de vooravond van de Nederlandse klassieker. Van der Breggen, een jaar geleden solerend naar de zege in de eerste editie van de vrouwenkoers, is opnieuw de topfavoriet.

Maar Van Vleuten heeft snode plannen, zo laat ze op de website van haar Australische ploeg Mitchelton-Scott weten. ‘De vorm is goed. Dat bleek wel toen ik het parkoers ging verkennen en super hard over de heuvels ging. Het is voor mij een speciale koers. Het is mijn thuiskoers en ik ben erg gefocust. Zowel fysiek als mentaal ben ik er klaar voor.’

De in Vleuten geboren wereldkampioene tijdrijden op de weg moet het qua leeftijd (35) afleggen tegen de veel jongere olympisch wegkampioene Van der Breggen (27). Maar daar staat een schat aan ervaring tegenover en een geweldige wilskracht. Woensdag liet Van Vleuten de Brabantse Pijl aan zich voorbij gaan vanwege een kleine breuk in haar schouder. Die blessure had ze opgelopen bij een val in de Ronde van Vlaanderen. Het had haar niet belet om als derde te finishen in de Hoogmis.

Haar zelfvertrouwen is in elk geval niet aangetast door de kwetsuur aan het gewricht. ‘Ik denk dat we een van de sterkste ploegen hebben voor de komende Ardense klassiekers.’ Dat zal nodig zijn, want Van der Breggen weet zich gesteund door een granieten blok van Boels Dolmans.

Of Ellen van Dijk van Team Sunweb zich daartussen kan wringen is zeer de vraag. De Amstel Gold Race met al dat keren en draaien lijkt minder op het lijf geschreven van de tijdritspecialiste uit Woerden. Toch heeft Van Dijk al eerder met plezier deelgenomen aan de vrouwenklassieker door de Limburgse heuvels. Ze werd vorig jaar tiende.

Uit de regio is verder ook de Nijkerkse Roxane Knetemann (vorig jaar 18e) van het Italiaanse Ale Cipollini van de partij. De vrouwen rijden 120 kilometer en krijgen 17 beklimmingen voor de kiezen.

 

Puncheur

Bij de mannen doet Dylan van Baarle van Sky niet mee. De Veenendaler wil wat rust nemen. Zijn landgenoot Wout Poels geldt als een van de favorieten, evenals teamgenoot Michal Kwiatkowski die in 2015 als eerste over de finish kwam op de Cauberg. Dit jaar is de streep net als vorig jaar 1600 meter verder getrokken. Toch zal de winnaar van de 53ste editie ongetwijfeld uit het groepje puncheurs komen. Renners die explosief genoeg zijn om op een pittige helling het verschil te kunnen maken zoals de sterkste van vorig jaar Philippe Gilbert. De mannen moeten 260 kilometer afleggen en 35 hellingen over. De live-uitzending begint op Nederland om 13.15 uur.