Annemiek van Vleuten mijdt komende tijd wielerkoersen

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten zal haar zege vorig jaar in de Strade Bianche geen vervolg kunnen geven. Haar ploeg Mitchelton-Scott heeft besloten de komende weken nergens te starten in verband met het coronavirus. Van Vleuten betreurt de beslissing omdat ze erg uitkeek naar de koers op zaterdag 7 maart maar is ook blij dat haar ploeg gezondheid laat prevaleren.

Vorig jaar zegevierde de Utrechtse van geboorte na een indrukwekkende solo. Op zo’n twaalf kilometer van de finish demarreerde ze uit een kopgroep, niemand die haar kon volgen. De Strade Bianche heeft een soort cultstatus vanwege de onverharde gravelstroken die soms behoorlijk omhoog gaan. Het is een koers voor renners die buitengewoon kunnen afzien. Eerder al besloot Jumbo-Visma niet met de mannenploeg af te reizen naar de Strade Bianche, ook al vindt die plaats in Toscane en niet in het noorden van Italië.

Steeds meer wielerkoersen komen door het coronavirus onder druk te staan, vooral in Italië. De kans is groot dat ook het eerste zogeheten wielermonument Milaan-San Remo op 21 maart sneuvelt. Inmiddels hebben verschillende ploegartsen van WorldTour-teams een oproep gedaan de wedstrijden in Italië af te gelasten. Ze wijzen erop dat wanneer een renner dringend medische zorg in een ziekenhuis nodig heeft, die wellicht niet voldoende geleverd kan worden door de ontwikkelingen rond het virus. ‘Breng de renners niet in gevaar,’ valt te lezen in een gezamenlijke verklaring die ook door onder meer Jumbo-Visma en Team Sunweb is ondertekend.