Annemiek van Vleuten moet diep gaan voor Europese titel

Wielrennen Redactie

In de regenboogtrui van de wereldkampioen deed Annemiek van Vleuten in een nat Plouay verwoede pogingen ook het tricot van de Europees kampioen te veroveren. Met een spervuur van aanvallen bestookte ze haar medevluchters Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma. De Poolse brak als eerste maar de Italiaanse bleek enorm taai. Gelukkig voor de geboren Utrechtse gingen de laatste meters omhoog en in de sprint-a-deux pakte ze de Europese titel.

Het was de bekroning van een prachtige, loodzware koers, hard gemaakt door de sterke Nederlandse equipe. Een tactiek die zijn vruchten leek af te werpen toen in de laatste tien kilometer vier rensters weg waren van wie er twee een oranje trui droegen. Van Vleuten had zelf de aanzet gegeven tot de beslissende vlucht. Met nog ruim 35 kilometer voor de boeg  versnelde ze in de klim en kreeg Longo Borghini en Niewiadoma mee.

In de achtervolgende groep verrichtten de Nederlandse ploeggenoten afstopwerk, vooral toen ook Chantal Blaak de sprong naar de koplopers had gemaakt. Tien kilometer voor de finish schudde Van Vleuten opnieuw aan de boom. Blaak moest eraf, Niewiadoma was de volgende en ook Longo Borghini moest een gaatje laten. Maar de Italiaanse kwam terug, evenals de Poolse en ook Blaak haakte weer aan. Op de laatste helling zette Van Vleuten nog eens aan, en nog eens en nog eens. Na Blaak was ook Niewiadoma definitief gezien, alleen Longo Borghini gaf geen krimp. In de sprint leek zij over de beste papieren te beschikken, alleen gingen de slotmeters omhoog en dan is Van Vleuten nauwelijks te kloppen. Na wereldkampioen op de weg nu ook Europees kampioen en het volgende doel is duidelijk: olympisch kampioen.

 

Tour voor vrouwen

Daar kan nog een grote prijs bijkomen want UCI-voorzitter Lappartient heeft laten weten dat er in 2022 mogelijk een (kleine) Tour de France voor vrouwen komt. In elk geval een etappekoers die georganiseerd zal worden door de ASO, waaronder de Tour de France valt. Er was in het verleden al een rittenkoers genaamd Tour de Feminin – met als winnares onder meer Leontien van Moorsel – maar de laatste jaren moesten de vrouwen het stellen met slechts één dag in de periferie van de Tour: La Course. De opmerking van de UCI-voorzitter viel in de smaak bij Van Vleuten, die voor de camera van de NOS met glimmende ogen vertelde nog tenminste twee seizoenen door te zullen gaan.

 

Beloften

Marijn van den Berg was mee in een vlucht die lange tijd het Europees kampioenschap van de befloten kleur gaf. Samen met de Tsjech Vojtech Repa en de Duitser Jakob Gessner pakte de 21-jarige renner uit De Meern twee minuten op het peloton. Vijf renners sloten in de finale aan. Het peloton gaf zich echter niet gewonnen en pakte hen terug. Alleen waren er een paar ontsnapt zoals de Noord Jonas Hvideberg die de Europese titel bemachtigde. Van den Berg eindigde in de buik van het peloton als 46ste.