Annemiek van Vleuten moet nog oefenen op hometrainer

Wielrennen Redactie

Geen wereldtitel dit jaar voor Annemiek van Vleuten. Ze had woensdag nog een kans en wel op het WK eSports, een virtueel kampioenschap op de hometrainer dat in korte tijd populair is geworden. Op de Belgische sportzender Sporza werd het WK zelfs live uitgezonden. Een Zuid-Afrikaanse, Ashleigh Moolman Pasio, won, iets wat in het echt ondenkbaar is. Van Vleuten eindigde in de achterhoede, al net zo ondenkbaar.

Corona staat aan de wieg van deze jongste loot aan de wielrenboom. Bij een gebrek aan wedstrijden gingen de profs op de hometrainer duelleren, gewoon in de eigen woning, met het programma Zwift. De grote klassiekers werden in een digitale wedstrijdvorm gegoten en menige toprenner liet zich verleiden om een keertje mee te doen.

Grafisch ziet het er allemaal prachtig uit. Langs het parcours van het WK was een grote waterval te zien, terwijl op de achtergrond een Zeppelin het peloton nauwlettend volgde. De rensters kregen een gevarieerd parcours voor hun kiezen, met beklimmingen, een onverhard wegdek, kasseien en houten bruggen waarvan de planken luidruchtig trilden. Er wordt zelfs al gedacht om er een olympische discipline van te maken. Dat zou dan op zijn vroegst kunnen in 2028.

In een grote kopgroep ontbraken de drie Nederlandse deelnemers, de wereldkampioen live op de weg Anna van der Breggen, oud-wereldkampioen Annemiek van Vleuten en veelvoudig wereldkampioen op de baan Kirsten Wild. Ze kwamen er niet aan te pas. Fietsen op Zwift is ook echt voor specialisten. Moolman Pasio won van kop af, je zag haar in een hoekje van het beeld ook op de pedalen van haar hometrainer staan om na 50 kilometer de regenboogtrui te veroveren. Bij de mannen waren er geen Nederlandse deelnemers. Winnaar werd de Duitser Jason Osborne, een roeier van nature.