Annemiek van Vleuten naar Tokio, geen Ellen van Dijk

Wielrennen Redactie

Op papier kan geen enkel land tippen aan de Nederlandse vrouwenploeg voor de wegwedstrijd in Tokio. Anna van der Breggen en Marianne Vos zijn zowel olympisch- als wereldkampioen, Annemiek van Vleuten won eveneens de wereldtitel en Demi Vollering is de oersterke coming-vrouw. Zoals een beetje te verwachten viel is Ellen van Dijk die aasde op de olympische tijdrit buiten de boot gevallen. Van der Breggen en Van Vleuten zijn daarvoor aangewezen.

Voor Vos is het de vierde deelname aan de Olympische Spelen, voor Van Vleuten de derde keer, Van der Breggen is voor de tweede keer geselecteerd en Demi Vollering maakt haar debuut. Met de winnaressen van de afgelopen Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik vertrekt Nederland opnieuw als één van de favorieten naar de Olympische Spelen. Op de afgelopen twee edities won Nederland goud op de wegwedstrijd. In 2012 (Londen) wist Vos een sterke teamprestatie te bekronen, vier jaar later (Rio) volgde Anna van der Breggen haar op nadat Annemiek van Vleuten in de laatste afdaling op dramatische wijze uit de bocht was gevlogen.

 

Gezamenlijk doel

Bondscoach Loes Gunnewijk wil met de geselecteerde rensters opnieuw voor het hoogste resultaat gaan. ‘Dat is ons nadrukkelijke, gezamenlijke doel. We hebben een zeer sterke lichting wielrensters tot onze beschikking waaruit we wel drie volwaardige olympische ploegen zouden kunnen selecteren. Dat is echt een luxepositie. Uiteindelijk is er gekozen voor een ploeg die op alle scenario’s is voorbereid. Er wacht de rensters een loodzwaar parcours met 2800 hoogtemeters en een hoge luchtvochtigheid. We zijn één van de favorieten, maar dat zijn wij gewend en daar kunnen de rensters ook heel goed mee omgaan. Het blijft sport, op voorhand zijn er geen garanties. Alle puzzelstukjes moeten die dag in elkaar vallen, maar we vertrekken met één doel: dat is goud en een derde opeenvolgende titel. In de tijdrit maken we met twee van de beste tijdrijdsters van de wereld ook kans op het hoogst mogelijke resultaat. We gaan dus met veel ambitie naar Tokio.’