Annemiek van Vleuten noemt bomvolle agenda ’een uitdaging’

Wielrennen Redactie

Ze krijgt amper de tijd om te ademen. Wanneer het allemaal doorgaat rijdt wereldkampioene Annemiek van Vleuten bijna onafgebroken wielerkoersen van eind juli tot in november. ‘Het wordt een uitdaging,’ meldt de renster van Mitchelton-Scott op haar website. De eerste wedstrijd is op 29 juli met Durango-Durango in Baskenland, waarna de Strade Bianche volgt. Daar hoopt de Vleutense van geboorte haar triomf van vorig jaar te herhalen.

Na de beruchte Italiaanse martelgang over onverharde wegen moet een trainingsstage haar klaarstomen voor La Course, de Tour de France voor vrouwen die slechts een dag duurt (29 augustus). Van Vleuten heeft inmiddels al een 400 kilometer lange trainingstocht achter de rug met haar buurman in Wageningen Jan-Willem van Schip, die net als zij onder de rook van Utrecht geboren is (Schalkwijk). Het was een spontane actie van de lange renner van Beat Cycling en na enige aarzeling stemde Van Vleuten in met de monstertocht. In 11 uur en 13 minuten verbrandde ze in totaal 7125 calorieën.

Na La Course volgen de Boels Ladies Tour, de Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen) die ze vorig jaar met overmacht won, het WK waar ze de tijdrit rijdt en op de weg haar titel verdedigt, en eendagskoersen als de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ze besluit het seizoen met de Madrid Challenge, de Vuelta voor vrouwen die drie dagen omvat (6-8 november).

 

Heel gemotiveerd

In het begin van de lockdown had Van Vleuten het moeilijk om afscheid te nemen van haar doelen voor dit seizoen. ‘Het was moeilijk, omdat ik in topvorm was en dan wil je ook oogsten, waarna het plots allemaal heel onzeker was. Maar ik ben na twee weken sippen weer naar kansen gaan kijken. Mijn doel was om fit te blijven en te trainen wanneer ik daar zin in had. Dat is goed gelukt. Ik ben nog heel fit en nu heel gemotiveerd om te gaan koersen.’

Haar toekomst bij Mitchelton-Scott is onzeker. Haar contract loopt af en de Australische wielerploeg, met bij de mannen onder meer de gebroeders Sean en Adam Yates, verkeert financieel in zwaar weer. Van Vleuten staat in de belangstelling van andere ploegen en wil in elk geval nog minstens twee seizoenen doorgaan, verklaarde ze in een podcast. Daarbij staat geld niet voorop. ‘Ik wil vooral genieten en de vrijheid hebben om bijvoorbeeld een trainingstrip te maken naar Colombia en om mijn eigen programma in te vullen.’