Annemiek van Vleuten ondanks val op WK beste renster van 2018

Wielrennen Redactie

Ondanks een gebroken knie na een val op het WK wegwielrennen heeft Annemiek van Vleuten het klassement van de WorldTour gewonnen. Daarmee heeft ze zich gekroond tot de beste renster van het wielerjaar 2018. Bij de mannen bezet de Australiër Simon Yates, de winnaar van de Vuelta, de toppositie in dit regelmatigheidsklassement.

Zowel Van Vleuten als Yates rijden voor de wielerploeg Mitchelton-Scott. Ze zullen worden gehuldigd op een galadiner van de UCI. Van Vleuten staat tevens eerste op de wereldranglijst. Op de website van de ploeg laat de Wageningse, geboren in Vleuten, weten trots te zijn op de overwinning in het WorldTour-klassement. ‘In het verleden moest ik altijd Marianne Vos, destijds mijn ploegmaat, voor laten gaan. Nu sta ik boven haar. Het winnen van de WorldTour is mooi, het geeft aan dat je het hele jaar door supergoed gekoerst hebt.’

De 36-jarige Van Vleuten triomfeerde afgelopen seizoen dertien keer in over het algemeen hoog aangeschreven vrouwenkoersen. Naast Veenendaal-Veenendaal won ze drie etappes en het eindklassement in de Giro Rosa, ze was na een bloedstollende eindsprint de beste in La Course (de vrouwenkoers in de Tour de France) en ze won het eindklassement van de Boels Ladies Tour. Ook in die wedstrijd pakte ze drie ritzeges. Bovendien werd ze in Oostenrijk wereldkampioen tijdrijden. In de wegwedstrijd van de WK kwam ze ten val, waarbij ze een scheur in de knie opliep. Vervolgens reed ze nog bijna 100 kilometer door tot aan de finish. Tweede in de WorldTour is Marianne Vos en derde Anna van der Breggen. Ellen van Dijk uit Woerden eindigt als tiende, op de wereldranglijst staat ze zesde.

Bij de mannen werd de WorldTour 2018 zondag in China afgesloten met de Ronde van Guangxi. Veel toppers geloofden het echter wel en waren al op vakantie gegaan. Yates blijft onder meer Peter Sagan voor. Tom Dumoulin is met een tiende plaats de beste Nederlander, de door blessures geplaagde Wilco Kelderman eindigt als 63ste. Op de wereldranglijst staat de Barnevelder 80ste, Dumoulin is daar negende terwijl Valverde op de eerste plaats prijkt.