Annemiek van Vleuten ondanks verkeerde afslag oppermachtig

Wielrennen Redactie

Ze nam een verkeerde afslag en won toch. Annemiek van Vleuten benadrukte woensdag haar suprematie in de Boels Ladies Tour, een hoog aangeschreven internationale etappekoers in Nederland. De 35-jarige ‘veterane’ waste op de heuvels rond Nijmegen de concurrentie de oren nadat ze een dag eerder in de openingsproloog al niemand voor zich had geduld.

Foto: Mitchelton Scott

Dinsdag had de wereldkampioene tijdrijden in de 3,3 kilometer lange race tegen de klok haar landgenotes Anna van der Breggen en Ellen van Dijk verslagen met respectievelijk zeven en acht tellen. De eerste echte etappe over 132 kilometer was er een voor klimmers, voor zover dat in Nederland mogelijk is. Maar dat het geen massasprint zou worden stond bij voorbaat vast. En dat Van Vleuten, geboren in het gelijknamige dorp dat inmiddels is ingelijfd door de stad Utrecht, zich aan het front zou melden was al net zo’n zekerheidje.

De renster van de Australische formatie Mitchelton-Scott sloeg toe tijdens de laatste beklimming van de Oude Holleweg. Ondanks verwoede pogingen van met name haar ‘aartsvijand’ Van der Breggen van Boels-Dolmans werd het gaatje niet kleiner, integendeel. Van Vleuten leek onbedreigd op haar tweede ritwinst af te stevenen, ware het niet dat ze op enkele kilometers voor de finish de verkeerde weg insloeg. Eens te meer toonde ze haar mentale veerkracht door  niet in paniek te raken, om te keren en de juiste richting te hervatten. Bij de finish had ze nog twaalf seconden over op Eugenia Bujak, geboren in Litouwen maar tegenwoordig in het bezit van de Sloveense nationaliteit.

De Boels Ladies Tour eindigt zondag met een individuele tijdrit over ruim 18 kilometer in Roosendaal.