Annemiek van Vleuten richt slagveld aan in Tour Femmes

Overig nieuws Redactie

Eddy Merckx maakte er, zeker in zijn jonge jaren, een gewoonte van de concurrentie in een grote ronde te vermorzelen. Annemiek van Vleuten trad zaterdag in de voetsporen van de legendarische Belg. In de zevende etappe van de Tour de France voor vrouwen richtte ze een waar slagveld aan. De geboren Utrechtse ging al heel vroeg in de aanval en zette uiteindelijk Demi Vollering, de eerste achtervolger, op ruim drie minuten. Haar beloning was de gele trui.

Voor Marianne Vos die de leiderstrui vijf dagen mocht dragen was er geen houden aan. Ze verloor bijna 25 minuten, maar kwam toch lachend over de streep. In haar gezelschap bevond zich Ellen van Dijk uit Woerden, ook geen begenadigd klimster. Mischa Bredewold uit Hoogland kwam wat eerder binnen en gaf ’slechts’ 19 minuten prijs.

Van Vleuten (Movistar) was al op de eerste van de drie beklimmingen in de Vogezen, de Petit Ballon, in de aanval gegaan. Aanvankelijk kon alleen Demi Vollering van SD Worx volgen. Een tempoversnelling op de Col du Platzerwasel was haar ook te machtig en op ruim zestig kilometer van de finish was Van Vleuten alleen. Ze bouwde met een indrukwekkende solo haar voorsprong meer en meer uit, al nam ze in de laatste afdaling richting finishplaats Le Markstein weinig risico’s meer.

Zondag is de slotrit van de Tour de France Femmes. Dan finisht het peloton op de top van La Planche des Belles Filles en is Van Vleuten opnieuw favoriet voor de etappewinst. Haar voorsprong op Vollering bedraagt 3.09 minuut en op de Poolse Niewiadoma een dikke minuut meer.

Wiebes stapt af

Lorena Wiebes stapte al vroeg na de start af. De Mijdrechtse was een dag eerder ten val gekomen en had gehavend de finish bereikt. Met twee ritzeges is het zonder meer een geslaagde Tour voor Wiebes, al had ze zonder twijfel de ronde graag willen uitrijden. De renster van DSM moest echter al vroeg lossen en met de zware beklimmingen voor de boeg kneep ze definitief in de remmen.